EU nadzire situaciju sa afričkom kugom svinja u Srbiji

16

Afrička kuga svinja u utorak je zvanično potvrđena u našoj zemlji, a u sredu su zaraženi teren, u okolini Mladenovca, obilazili i predstavnici Evropske komisije i Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja.

Sve oči uprte su u mala gazdinstva, jer su ona i najizloženija ovom opakom virusu. Afrička kuga svinja ne prenosi se na ljude, pa bojazan od zaraze ne postoji. Ipak, kako vakcine i leka nema, jedina mera koja se sprovodi jeste eutanazija svih svinja u domaćinstvu ili na farmi, ali i u onim oborima koji se nalaze tik uz zaražene.

– Situacija je trenutno pod kontrolom, nema novih slučajeva, ali su veterinari na terenu i savetuju da se svaka promena kod životinja prijavi – objašnjava Vesna Milićević, iz Nacionalne referentne laboratorije, i dodaje:

– Za sada je sve mirno, ali se ne treba opuštati i misliti da je ovo kraj. Ovo je izuzetno spora zaraza i mogu proći meseci do novog slučaja.

Prema rečima Milićevićeve, svinje se u domaćinstvima uglavnom nalaze u nekim improvizovanim oborima, koji nemaju nikakve biosigurnosne mere.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da će svaka eutanazirana i uginula svinja biti plaćena. Doneto je i rešenje da se oko Mladenovca, u poluprečniku od tri kilometra proglasi zaraženo područje. To znači da i ako bude bio dozvoljen, recimo, izvoz, svinje iz ovih područja neće moći da se izvoze.

– Hrane se ostacima iz kuhinje, što je nedopustivo – objašnjava Milićević i dodaje:

– To, međutim, nije realno da im zabranimo pa se preporučuje da tu hranu bar dobro prokuvaju pre nego što je daju svinjama. Verujem i da će u narednim danima biti zabrana prometa i okupljanja životinja na stočnim pijacama, što do sada nije bilo elemenata da se uradi. Bilo bi dobro da se stočari potrude i naprave bar dezinfekcione barijere, da u neke kade i korita ubace sredstva za dezinfekciju i u to ugaze pre nego što uđu kod svinja. Da peru ruke, odvoje odelo u kojem će ići kod životinja, da bez neke potrebe nepoznate osobe ne ulaze unutra i da kupuju svinje samo one koje imaju zdravstveno uverenje.

Kako kaže jedan od veterinara iz Beograda, pojačan je nadzor i svaka promena treba da se prijavi. U zaraženom području nema prometa svinja mesec dana, a preporuka je da budu zatvorene, zbog ptica i glodara. To, međutim, nije obavezujuće.

– Tamo gde je zaraza utvrđena, svinje su ubijene, urađena je dezinfekcija, i za nekih dvadestak dana očekujemo da se vrati u normalu. Na farmama je drugačije. One imaju zatvoren sistem i znatno više se vodi računa. Domaćinstva u Šumadiji drže svinje otvorene po dvorištu, dok ih po Sremu i Banatu čuvaju po ritovima. Sve su to mesta gde mogu lako da se zaraze – objašnjava veterinar iz okoline Beograda.

Početkom 2019. godine Srbija je imala 2,79 miliona svinja. To je za 4,1 odsto manje nego u 2017. godini. Ovo je, inače, najmanji broj svinja od 1955. godine, kaže Branislav Gulan, agroekonomski analitičar.

Zbog pojave afričke kuge svinja, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora zabranile su uvoz svinja i svinjskog mesa. Isto to je uradila pre više od godinu dana Srbija, kad je zabranila uvoz iz svih zemalja koje su zaražene ovom opakom bolešću.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay, Free Images


reklama