Milan Prostran: ’Odmah isplatiti sve subvencije, premije i direktna davanja zaostala iz prošle godine’

40

Agroekonomista Milan Prostran je ocenio da je Program mera za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa potpuno zapostavio potrebe poljoprivrede koja se, kao i ostale privredne grane, suočava sa ozbiljnim problemima.

Prostran je u izjavi FoNetu naglasio da država mora odmah da preduzme hitne i konkretne korake kako bi prolećna setva bila nesmetano obavljena u optimalnom roku.

– Treba odmah isplatiti sve subvencije, premije i direktna davanja zaostala iz prošle godine, sve što je ove godine stiglo za naplatu, ako treba dati i akontaciju kako bi poljoprivrednici obavili prolećnu setvu, koja je najskuplji i najvažniji posao – rekao je Prostran.

Pored toga, po njegovim rečima, potrebno je da država pronađe hitno rešenje za plasman ranog povrća i voća, koje proizvođači nemaju gde da prodaju jer su sve pijace zatvorene.

– Treba hitno preuzeti i platiti povrće iz plastenika i staklenika u čiju proizvodnju je uložen veliki novac. Takođe, hitno treba pronaći i rešenje za problem izazvan zatvaranjem svih pijaca preko kojih su proizvođači plasirali više od 50 odsto voća i povrća, jer ako se to ne uradi, mnogi od njih će bankrotirati – istakao je Prostran.

Foto: Free Images


reklama