Pokrovni usevi umesto navodnjavanja

40

Klimatskim promenama valja prilagođavati tehnologiju proizvodnje i izbor biljaka koje će biti sejane. Jedna od mogućnosti koju zagovara i Ministarstvo poljoprivrede jeste navodnjavanje. Radi se o skupom metodu koji nije dostupan svakome, ali postoje i drugi postupci pogodni za primenu na manjim posedima, poput sejanja pokrovnih useva.

Na sušu je najbolje odgovoriti navodnjavanjem njiva. Međutim, reč je o skupoj i sofisticiranoj tehnologiji koja ne može biti dostupna manjim proizvođačima, niti je na malim posedima isplatitva.

Osim toga, pre nego što se uđe u nabavku takve opreme treba videti da li zemljište ima dovoljno vode i kakvog je ona kvaliteta.

Uz sve to, nestručno navodnjavanje može izazavati eroziju plodnog dela zemljišta što predstavlja dugoročnu štetu.

– U navodnjavanju se koriste dva resursa: voda koja je kao resurs ugrožena na planeti i zemljište kome nedovoljno vraćamo organske materije, jer u Vojvodini, a naročito u južnom Banatu imamo nedostatak stočarstva – kaže dr Vladan Ugrenović, naučni saradnik Instituta ’Tamiš’.

U razvijenom svetu se uz navodnjavanje koriste nove tehnologije poput pokrovnih useva, zelenišnih đubriva i sideracije. Pokrovni usevi su dobri i u slučajevima kad nema navodnjavanja, jer čuvaju zemljište.

– Mogu da utiču na smanjenje erozije, na povećanje organske materije u zemljištu, za poboljšanje strukture zemljišta, zatim aleopatski mogu da deluju pošto su neka vrsta bikontrole na bolestima, štetočinama i korovima – ističe dr Ugrenović.

Proizvođačima šećerne repe se kao predusev preporučuje slačica jer uništava nematode, a za kukuruz, koji se u Banatu masovno proizvodi, drugi pokrovni usevi.

– Za ovo sušno područja je jako pogodna lupina, te ozimi sitni grašak, grahorica, onda se često koriste i prava žita. Vrlo je pogodna raž zbog velike biomase koju formira. Takođe se mogu sejati i kupusnjače, kao što su slačica, uljana repica… – zaključuje dr Ugrenović.

Jedno od mogućih rešenja u borbi proti suše je da se više gaje ozimi usevi koji će lakše podneti nedostatak vlage.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama