Niska otkupna cena koju određuje tržište, problemi sa otkupom i nedovoljni prerađivački kapaciteti, samo su neki od razloga zbog kojih će gradska vlast u Prokuplju, kako bi zaštitila pre svega poljoprivredne proizvođače, pokrenuti inicijativu za izgradnju velike hladnjače, putem javno-privatnog partnerstva.

Za tu svrhu, Grad Prokuplje je spreman da izdvoji 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, uz učešće privatnog kapitala od 50 odsto. Kako kažu nadležni, Grad Prokuplje nema uticaja na cenu višnje i šljive, to određuje tržište. Međutim, kako se navodi u saopštenju, s obzirom da su poslednjih godina domaćinski poslovali i štedeli sada žele da pomognu proizvođačima i izgrade hladnjaču gde bi se skladištili proizvodi dok se čeka cena. U ostvarivanju ove namere Grad Prokuplje ima i razumevanje Ministarstva poljoprivrede, i čvrsto veruje da će iznaći rešenje.

Realizacija ove ideje mogla bi da usledi u narednih godinu dana, kako bi se spremno dočekala sezona branja voća, pre svega višnje i šljive, po kojima je toplički kraj poznat širom Srbije.

Izgradnjom hladnjače putem javno-privatnog partnerstva sa nekim udruženjem ili zadrugom, umnogome bi se poboljšao otkup voća, što bi uticalo na poljoprivrednike da nastave da se bave voćarstvom, a pre svega na mlade da ostanu na selu i da od svog rada žive i izdržavaju svoje porodice.

Izvor: Poljoprivrednik

Foto: Free Images