SPOS ulaže u inovativni pristup otkrivanju falsifikata meda

13

’Naš med’, pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) podneo je prijavu za finansiranje projekta pod nazivom ’Inovativni pristup otkrivanju falsifikata meda’.

Kroz program Inovacionih vaučera, Kancelarije za transfer tehnologije uspostavljena u okviru Fonda za inovacionu delatnost, dobili su podršku u visini od 400.000 dinara.

Pogon je već ranije, na isti način, dobio podršku za prethodno realizovani projekat u visini od 800.000 dinara, navodi se na sajtu SPOS-a.

Ulaganje Pogona je 103.700 dinara, a Fond za inovacionu delatnost uplatiće 400.000 dinara. Navodi se i da će uskoro biti potpisan Ugovor sa Inovacionim centrom Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Internacionalna komisija za med i Svetska pčelarska federacija Apimondija, čiji je SPOS član, podstiču usavršavanje postojećih i razvoj novih analitičkih metoda za proveru kvaliteta meda, utvrđivanje njegovog porekla i otkrivanje falsifikata.

– Ne postoji jednostavna procedura za utvrđivanje falsifikovanog meda, već se najbolji rezultati postižu kombinacijom sofisticiranih analitičkih metoda. U poslednje vreme se pored metoda za određivanje profila šećera i odnosa stabilnih izotopa ugljenika C-13 i C-12 kontroliše i prisustvo određenih enzima. Za sada se ova poslednja analiza izvodi isključivo u inostranim laboratorijama. Zbog toga je usluga koju zahtevamo od Inovacionog centra Hemijskog fakulteta u Beogradu razvoj metode za određivanje beta-fruktofuranozidaze u medu – navode iz SPOS-a.

Dodaje se i da će pouzdana kontrola autentičnosti meda u domaćim laboratorijama doprineti suzbijanju pojave falsifikata meda na tržištu, odnosno plasmanu kvalitetnog meda na domaće i inostrano tržište. Takođe, zaštitiće se interesi i potrošača i proizvođača, a doprineće se povećanju proizvodnje i izvozu našeg meda, koji zadovoljava internacionalne standarde kvaliteta.

Izvor: eKapija, SPOS

Foto: Free Images


reklama