Stariji Banaćani na obuci za orezivače voća

20

Na plantažama voća širom Banata u toku je zimsko orezivanje voća, posao koji su do sada radili isključivo majstori sa juga Srbije. Poslednjih godina organizovano je nekoliko kurseva za orezivače pa to sada rade meštani.

I dok kod mladih ne vlada gotovo nikakav interes za ovim starim zanatom, obuku završavaju uglavnom starija lica. Sve je više i žena, među njima je i Gizela Geder.

– Već 33 godine učim ovaj posao i svake godine se nauči nešto novo, nove sadnice, nove sorte drugačije se režu imaju sada i drugačiji klip male podloge, velike podloge, velike podloge tako mora mnogo da se uči da bi stalno bio dobar rezač – kaže Gizela Geder iz Zrenjanina.

Stevan Guzijan je odavno u penziji.Iako je zagazio odavno u osmu deceniju života gotovo svakodnevno dolazi na posao.

– Penzija je mala pa moramo se nekako snalaziti, zaraditi koji dinar. Ima tri, četiri godine da se bavim ovim poslom polako. Nije lako, radi se po snegu i kiši, ali izdržava se – ističe Stevan Guzijan iz Zrenjanina.

Iako je dosadašnji tok zime protekao sa dosta snega na svu sreću svega nekoliko dana bilo je minus deset stepeni.

– Radimo sa dvadeset pet rezača. Zimski period nam sada ide na ruku. Bila je blaga zima, tako da možemo da koristimo svaki lep dan bez snega i kiše za rezidbu. Stariji ljudi se opredeljuju za ovaj posao više iz razloga što su u penziji tako da im ovo dođe kao neka dodatna delatnost dok mlade ljude to ne zanima, ni zbog visine zarade koju mogu zaraditi, a i ovo je sezonski posao koji traje maksimalno dva do tri meseca u toku zime – naglašava Zoltan Kiš, inženjer voćarstva.

Poslednjih godina u Vojvodini podiže se sve više plantaža voća. Trenutno je reč o 23.000 hektara. Najveće površine su pod višnjama.

Izvor: RTS


reklama