Suša će uticati na kvalitet prinosa

14

Stručnjaci se slažu da će suša uticati ne samo na količinu nego i na kvalitet prinosa na poljima u Sremu, ipak, kažu, još uvek je nezahvalno govoriti o brojkama i prognozirati, ali će svakako skidanje useva soje i suncokreta, pa i kukuruza ove godine poraniti.

Posle višednevnog sušnog perioda, na teritoriji Sremske Mitrovice je pala kiša. Prema podacima iz Poljoprivredne stručne službe palo je oko 20 litara po kvadratnom metru u Mitrovici, 28 u Velikim Radincima, ali u Šuljmu samo 3 litra. Stručnjaci ističu da je suša u mnogome uticala na prinose i smanjiće količinu, ali ipak neće svaka biljna vrsta pođednako osetiti uticaj.

Na teritoriji Rume palo je između 15 i 25 litara kiše po metru kvadratnom, što kažu neće umnogome uticati na situaciju na njivama.

U ovakvim situacijama navodnjavanje može popraviti situaciju, međutim ni sa ovom merom ne bi trebalo preterati i trebalo bi je primenjivati uz savete stručnih lica kako se prekomernim navodnjavanjem ne bi isprale korisne materije iz zemljišta.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama