Veterinarska inspekcija pojačala nadzor nad objektima gde se čuva i prodaje hrana

58

Pošto je zbog vrućina pojačan rizik od kvarenja hrane životinjskog porekla, veterinarska inspekcija je na teritoriji cele Srbije pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Naročita pažnja se usmerava na objekte brze hrane, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, javne gradske pijace, odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe.

Iz Ministarstva ističu da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona bakterija i dodaju da u veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi.

Savetuju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana čuva na niskim temperaturama u tzv. hladnom lancu.

Inspektori, navodi se u saopštenju, preduzimaju mere u svim situacijama kada se konstatuju nepravilnosti, bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnom postupanju sa hranom ili njenom neadekvatnom čuvanju.

Zavisno od utvrđenih nepravilnosti nalaže se otklanjanje nedostataka, zabranjuje se obavljanje delatnosti i stavljanje u promet neispravne hrane, povlačenje i uništavanje na licu mesta zatečene neispravne hrane, dok se protiv počinilaca prekršaja preduzimaju upravne radnje.

Uputstvo za postupanje sa namirnicama na visokim temperaturama pogledajte OVDE.

Foto: Freepik


reklama