Vetruške iz palićkog zoo vrta puštene u prirodu

5

Vetruške koje su se nalazile u Prihvatnom centru u Zoološkom vrtu na Paliću puštene su u prirodu. Reč je o projektu koji zajednički realizuju Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Javno preduzeće ’Palić Ludoš’, udruženje ljubitelja prirode ’Riparia’ i Zoološki vrt ’Palić’.

Učesnici tradicionalnog ornitološkog kampa na Ludašu imali su priliku da prisustvuju nesvakidašnjem događaju. U prirodu je pušteno 19 crvenih vetruški, koje su prethodno zbrinute u Prihvatnom centru Zoološkog vrta „Palić“.

– Uspeli smo da vratimo u prirodu 19 vetruški, što je jako lep rezultat. Ova godina je bila zanimljiva. Vetruške su se lepo gnezdile. Doneli smo 40 vetruški i polovina je uspešno vraćena u prirodu, a za drugu treba da još malo sačekamo. Uče da lete i love – kaže Kristijan Ovari, biolog.

Predstavnici Zoološkog vrta „Palić“ ističu da ih posebno raduje dobra saradnja sa nevladinim sektorom, kao i činjenica da su vetruške lepo rehabilitovane, obeležene i vraćene u prirodu. Takođe, ptice su i prstenovane i mogu da se vrate u prihvatilište.

U Prihvatnom centru Zoološkog vrta „Palić“ ove godine zbrinuto je preko 3.000 životinja. U vrt, uglavnom građani, donose sove, vetruške, srne i druge životinje.

Izvor: RTV

Foto: ZOO Palić


reklama