Vinogradari iz Mađarske posetili Crvenku

43

Vinogradari i predstavnici lokalne samouprave iz mađarskog mesta Đurkanj posetili su Crvenku. Ovo je bila uzvratna poseta, s obzirom da su vinogradari iz Crvenke prošle jeseni bili u Mađarskoj.

Gosti su najpre posetili domaćinstvo Mirka Marića, koji im je poželeo dobrodošlicu i upoznao ih sa procesom proizvodnje u sopstvenoj vinariji. Zatim su posetili kompaniju „Sigma“, kako bi čuli nešto više o samom procesu dobijanja natrijum hipohlorita. Nezaobilazni deo posete bili su vinski podrumi, tačnije dva podruma koje koriste i koje održavaju članovi Udruženja vinogradara i voćara „Stari podrumi“. Na kraju posete, priređen je ručak za goste u podrumu pored vinograda Radeta Pupavca.

Predsednik Udruženja vinogradara i voćara „Stari podrumi“ iz Crvenke, Mirko Marić, zahvalio je gostima na poseti i istakao je da su njihova iskustva dragocena kada je u pitanju buduće delovanje u pravcu poboljšanja stanja u vinogradarstvu.

– Kada je o našim utiscima reč, oni su veoma povoljni. Sa druge strane, gosti su oduševljeni potencijalom vinogradarstva na našem prostoru. Oni su iz mesta koje ima blizu dve hiljade stanovnika, a preko sto vinarija, te sama ta činjenica govori u prilog njihovoj vrednoći i preduzimljivosti. Mi, sa druge strane, imamo tri ili četiri vinarije, te čitavo iskustvo koje su nam oni preneli je zlata vredno – kaže Marić.

Priliku da pozdravi goste, ispred lokalne samouprave, imao je zamenik predsednika opštine Kula, Karolj Valka, koji je izrazio nadu da je ovo početak jedne lepe i obostrano srdačne saradnje.

– Verujem da je ovo početak jedne lepe saradnje. Mislim da naši vinari mogu dosta da nauče od gostiju iz Mađarske, tako da smatram da ovo sve treba sačuvati, jer je to istorija našeg podneblja i, kako smo mogli videti, ti podrumi su u zdravom stanju, samo treba da ih doteramo i prenamenimo. Posao oko podruma je važan, kako za Crvenku, tako i za opštinu Kula u celini, a oni sami su odlično mesto za druženje, razonodu i turizam – poručio je Valka.

Ova poseta ima i nezaobilazan turistički aspekt, a, kada je upravo taj aspekt u pitanju, direktor Turističke organizacije opštine Kula, Vladimir Stanković, naglasio je da je ovo velika razvojna i turistička šansa, s obzirom da je rad gostiju iz Mađarske odličan primer dobre prakse kada je vinogradarstvo u pitanju.

– Ovo je jedan lep primer pozitivne prakse i saradnje udruženja „Stari podrumi“ sa udruženjima iz Mađarske, gde nam oni, na svom primeru, pokazuju kako su dostigli taj nivo vinske kulture, odnosno da se kod njih, u jednom mestu od par hiljada stanovnika nalazi preko sto vinarija i, faktički, nam približavaju evropske fondove i već je dogovorena neka saradnja između naših vinogradara i njihovih udruženja u cilju zajedničke percepcije i zajedničkih konkursa prema evropskim fondovima – kazao je Stanković.

U mestu Đurkanj, koje broji nekoliko hiljada stanovnika, ima više od 100 vinarija. Rad, trud i zalaganje stvorili su od ovog mesta svojevrsnu vinsku oazu i pozitivan primer kako treba pristupiti ovom poslu. Sa druge strane, Crvenka ima bogatu prošlost proizvodnje vina. Iako danas nema mnogo funkcionalnih vinskih podruma i domaćina koji proizvode vino, određenih pozitivnih pomaka ima, te itekako ima razloga za pozitivno razmišljanje u pravcu eventualne buduće ekspanzije proizvodnje vina u najslađem selu u srcu Bačke.

Foto: Željko Vorinski/Opština Kula


reklama