Virus mozaika jabuke

131

Virus mozaika jabuke je jedan od najranije poznatih i najrasprostranjenijih virusa jabuke.

Takođe, ovaj virus zaražava i druge biljke kao što su šljiva, višnja, breskva, jagoda i kupina, ali i brezu i divlji kesten.

S proleća se na lišću jabuke obrazuju jasno oivičene svetlo-žute zone nepravilnog oblika. U početku se ispoljavaju kao sitne pege, zatim kao mrlje nepravilnog oblika ili šarenilo tipa nervature lista, crtičasto ili trakasto duž glavnih nerava. Bledo-žuta boja zahvaćenog tkiva može menjati nijanse tokom sezone da bi kasnije usled izloženosti letnjem suncu tkivo postalo nekrotično. Jako zaraženo lišće opada pre vremena. Izgled i intenzitet simptoma može da varira usled osetljivosti sortimenta i virulentnosti soja virusa. Na osetljivim sortama, kao što su Jonatan, Zlatni Delišes ili Greni Smit, simptomi se pojavljuju gotovo po čitavoj krošnji dok na tolerantnim genotipovima uočavaju ograničeno na pojedinim liskama.

Zaražene biljke mogu da obezbeđuju prinos. Na plodovima većine sorti nema promena, međutim prinos osetljivih može biti smanjen i do 50 odsto.

Nisu poznati prirodni prenosioci virusa. Zbog toga je njegovo širenje ograničeno i uglavnom se svodi na korišćenje zaraženog materijala za kalemljenje. Stoga su i osnovne mere zaštite sertifikovan sadni materijal i uklanjanje zaraženih stabala.

Izvor: „Priručnik za integralnu proizvodnju i zaštitu jabuke“ (Prof. dr Aleksa Obradović, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Doc. dr Dragan Radivojević, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Dr Dragan Vajgand, Agroprotekt d.o.o., Sombor, Dr Emil Rekanović, Institut za pesticide i zaštitu životne sredine, Beograd.

Foto: EPPO Global Database


reklama