Virusna oboljenja maline

730

Malinu napadaju brojni virusi (izazivajući virozna oboljenja) koji pričinjavaju značajne štete, posebno u zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike. Situacija u našim malinjacima je nešto bolja.

Prinosi u zaraženim malinjacima su osetno manji, a kvalitet ploda je lošiji, što se odražava i na plasman kao i cenu ploda. Takođe, vitalnost biljaka je znatno smanjena, a izdanci dobijeni od zaražene biljke i sami su zaraženi. Virusi se prenose lisnim vašima, nematodama, polenom, semenom, zemljištem ili na druge načine. Biljke napadnute virusima imaju čak patuljast rast, lišće je šareno, kovrdžavo, žuto, krto ili sitno. Simptomi su izraženi na plodovima koji su sitni, deformisani, mekani i bez ukusa, pa se posle berbe brzo spljošte i gnječe.

Na malini je otkriveno više od 30 vrsta virusa i njima sličnih organizama.

Virus prstenaste pegavosti (Raspberry ringspot virus)

Lišće obolelih biljaka prepoznaje se po svetlozelenim, nekrotičnim (prstenastim ili nepravilnim) pegama koje se javljaju u proleće. Izdanci mogu da budu skraćeni sa kovrdžavim lišćem, a obodi lišća savijeni na dole. Domaćini ovog virusa su malina, jagoda, ogrozd, trešnja, višnja i dr.
Virus se prenosi semenom, polenom, mehanički, a nematode ga u zemljištu prenose sa obolelih na zdrave biljke.

Virus hlorotične mrežavosti lišća (Raspberry chlorotic net virus)

Na listovima se javljaju uzane hlorotične linije duž sekundarnih i tercijarnih nerava. One kasnije dobijaju žutu boju. Razvojem oboljenja hlorotične linije se spajaju i obrazuju hlorotičnu mrežavost lista. Liske se neravnomerno razvijaju i nepravilnog su oblika. Ovo oboljenje štetno utiče na porast i rodnost maline.
Mala zelena lisna vaš maline je vektor virusa hlorotične mrežavosti. Virus se širi i vegetativnim razmnožavanjem maline.

Virus žbunaste kržljavosti (Raspberry bushy dwarf virus)

Ovo je virus sa opasnijim posledicama. Zaražene biljke nekih sorti crvene maline odlikuju se kržljavim izdancima, lišće je žuto, plodovima su deformisani, a rod smanjen. U prirodi se uglavnom širi polenom i sjemenom.

Virus hlorotične pjegavosti lišća (Raspberry chlorotic leaf spot virus)

Ovaj virus izaziva pege nepravilnog oblika i različite veličine. Lišće je naborano i jače deformisano. Porast oboljelih biljaka je slabiji, rodnost manja, a kvalitet plodova lošiji, kao i kod većine virusa.

Borba protiv svih viroza obuhvata:
– gajenje otpornih ili tolerantnih sorti maline prema patogenu
– upotreba zdravog sadnog materijala za podizanje malinjaka
– uništavanje obolelih biljaka maline kao izvora zaraze
– preventivna borba protiv prenosioca virusa (vaši, nematode)

Izvor: „Malina“ (Mr Nebojša Veličković)

Foto: Free Images, Wikipedia


reklama