Visoke temperature prave probleme voćarima

85

Neuobičajeno visoke temperature za ovo dobra godine brinu proizvođače voća. Temperaturne promene mogle bi da izazovu stres na biljkama, smatraju stručnjaci i napominju da će zahlađenje prekinuti eventualno započeti proces cvetanja.

– Mi smo imali dosta topao decembar, sa 16 pa i 18 stepeni, čak desetak, 15 dana, što je bilo opasno po voće sve do trenutka nakon Nove godine kada je usledio blago hladniji talas koji je malo usporio početak kretanja sokova u biljkama – kazao je za Tanjug Dušan Ilić, poljoprivredni inženjer.

Sad, kako je dodao, imamo ponovo tri četiri dana sa petnaestak stepeni i voćke još uvek nisu u direktnoj opasnosti, ali ako bi se nastavio period od 10-15 stepeni u narednih desetak dana, onda bi moglo da se dogodi da u februaru počnu da cvetaju, što bi bilo jako nezgodno.

– Po prognozi već od vikenda trebalo bi da bude hladnije, tako da mislim da neće biti problema – kaže Ilić.

Na nekim voćkama se vide pupoljci, ali se stručnjaci nadaju da će zahlađenje zaustaviti proces cvetanja.

– Dunja je počela da otvara pupoljke i da se razmiču ljuspasti listići ispod kojih se nazire pupoljak, ali ja se nadam da će zahlađenje usporiti kretanje sokova i dalji proces vegetacije – rekao je Ilić.

Vladimir Mijatović, generalni direktor Verdi grupe, kaže da je u trenutku kada su ušli u ovaj posao, projekcija bila da će problem sa mrazom biti svake treće, četvrte ili pete godine.

– Međutim, mi imamo iskustvo da smo poslednje tri godine prilično propatili zbog mraza. Imali smo i grad, ali to je incidentna pojava i svako mora na to da računa, ali mraz nismo očekivali tri godine uzastopno i to je problem koji je direktno uzrokovan klimatskim promenama – rekao je on za Tanjug.

Foto: Envato


reklama