Vitamini u ishrani živine

51

Kao i svim domaćim životinjama, i živini su neophodni vitamini za normalno funkcionisanje, dobro zdravlje i proizvodnju.

Kada govorimo o živinarskoj proizvodnji, obično je to intenzivna proizvodnja gde je stres obavezan pratilac živine. Zbog tog stresnog stanja najčešće dolazi do nedostatka vitamina, takozvane hipovitaminoze.

Hipovitaminozu, tj nedovoljnu količinu vitamina u organizmu živine, izaziva nepravilna ishrana, nepravilna nega i držanje živine, neodgovarajuće osvetljene i zagrevanje, prevelika gustina naseljenosti, prisustvo štetnih gasova u objektu i nedovoljna ventilacija.

Da bi se sve ovo izbeglo u ishrani živine se koriste potpune smeše i vitaminski premiksi za svaku kategoriju živine posebna smeša i premiksi. Taj nedostatak se naročito odnosi na vitamine A, D, B2 i B12, koje živina dobija koristeći u ishrani razne premikse, a u uobičajenim hranivima ih nema u dovoljnim količinama.

Zato se u intenzivnoj živinarskoj proizvodnji isključivo koriste industrijski proizvedene smeše sa preciznim procentom hranljivih materija za svaku kategoriju živine posebno, uz odgovarajući miris i ukus.

Izvor: dipl. inž. Zumreta Trtovac, PSSS Novi Pazar

Foto: Envato


reklama