Vlada Republike Srpske će pomoći proizvođačima mesa

11

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić Republike Srpske izjavio je da se u ovoj godini očekuju dobri prinosi i proizvodnja u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj i najavio da će Vlada u narednom periodu intervenisati na tržištu kako bi pomogla proizvođačima mesa.

– Imamo uzlazni trend obima proizvodnje u svim sektorima poljoprivrede – rekao je Pašalić za agenciju Srna.

On je naveo da je vidljivo na terenu da će biti dobra proizvodnja strnih žita i podsetio da je prošla godina bila rekordna kada je u pitanju proizvodnja pšenice i strnih žita.

– Trenutno je pšenica u boljem stanju nego što je bila u isto doba prošle godine, tako da očekujemo dobre prinose – istakao je Pašalić.

On je napomenuo da je za kukuruz i soju još rano reći kakvi će biti prinosi, ali je podsetio da je setva obavljena regularno i da nije bilo većih problema, osim što je prekidana zbog kišovitih dana.

– Imamo dobre trendove, ne samo kada je u pitanju biljna proizvodnja, nego i animalna – naglasio je ministar Pašalić.

On je ukazao da najveći problem sada predstavlja poremećaj na tržištu u ceni svinjskog i junećeg mesa, a istovremeno raste cena žita.

– To uzgajivačima stvara dodatni problem, jer moraju da ulažu više novca, a manje novca dobijaju od prodaje mesa – pojasnio je Pašalić.

On je najavo da će zbog toga Vlada Republike Srpske u narednom periodu intervenisati i pomoći uzgajivačima svinja i junadi.

Foto: Unsplash, Pixabay, Free Images


reklama