Vlasnici pumpi i Vlada postigli dogovor – veće marže i agro kartice samo za prave poljoprivrednike

55

Izmenom uredbe vlade o ograničavanju cena derivata nafte vlasnici benzinskih pumpi od petka imaju veće marže za tri dinara, i umesto dosadašnjih 13 dinara sada je zarada na svakom litru goriva 16 dinara. Ova zarada benzinskih pumpi prethodno je uvećana sa devet na 13 dinara prošle godine u februaru.

Ovo povećanje marže za tri dinara prelilo se na maloprodajnu cenu, odnosno za toliko je u petak poskupeo benzin, pa se litar toči za 190 dinara, dok je maksimalna cena evrodizela 203 dinara.

Na ovaj način je rešen problem pre svega malih nezavisnih benzinskih stanica koje su u poslednje dve godine, od kada je cena evrodizela za poljoprivredu limitirana na 179 dinara, radile sa gubitkom, a oko 33 pumpe su morale da se zatvore.

Tokom proteklih mesec dana predstavnici malih pumpi uspeli su da sa predstavnicima ministarstava energetike, trgovine i poljoprivrede dogovore da se ograniči količina evrodizela koju će poljoprivrednici točiti u svoje rezervoare, čime bi se stalo na put daljoj preprodaji evrodizela, koji je na pumpama bio skuplji i za 21 dinar. Naime, prodaja je ograničena na 100 litara po hektaru, a čim je uredba doneta više od 300 onih koji su koristili agrokarticu, iako nisu registrovani kao zemljoradnici i točili po subvencionisanoj ceni, ostali su bez nje.

Naime, Vlada Srbije je na poslednjoj sednici predvidela da poljoprivrednici imaju pravo na gorivo po ceni od 179 dinara samo za površine upisane u registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine.

Vlasnici pumpi su kažu vrlo zadovoljni rezultatima pregovara s nadležnim ministarstvima, jer se sve vrlo brzo rešilo. Iako nisu dobili maržu od traženih 18 dinara, koliku su imali pre donošenja uredbe u februaru 2022. godine, i ova tri dinara im mnogo znače za buduće poslovanje.

Izvor: Politika

Foto: Peter Werkman on Unsplash, engin akyurt on Unsplash


reklama