Voćari iz Topole zabrinuti za maline zbog niske temperature

581

Malinari iz podnorudničkih sela zabrinuti su za svoje zasade malina zbog niskih temperatura koje su prethodnih noći bile oko minus deset.

– Bilo je nekoliko dana sa visokim temperaturama, koje nisu poželjne za ovo doba godine, malina je povukla sokove i sada strahujem šta će biti. Prošle godine je kod mene bilo dosta štete od mraza, negde oko 50 odsto zasada je stradalo – rekao je agenciji RINA Saša Savić, uzgajivač maline iz Jarmenovaca.

Ovaj voćar malinu gaji na površini od jednog hektara, sortu vilamet.

– Imam 80 ari na rodu i posadio sam još 20 ari. Za ovaj mlad zasad posebno brinem, mraz može da bude izuzetno opasan. Kad krene vegetacija i počne rezidba, videćemo kakva je situacija i da li je bilo oštećenja – kaže Saša.

Iako malinari opravdano strahuju, stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu, jer su ovako niske temperature karakteristične za ovo doba godine.

– Mraz oko minus 10, neće oštetiti malinu. Ako je po neki pupoljak krenuo na nekoliko pojedinačnih grana, to su sporadični primeri i nema velikih oštećenja. Problema može biti kod maline ako je skorije posađena, onda može doći do izmrzavanja. Ja strahujem za one zakasnele mrazeve, koji nas uglavnom zadese u aprilu i tada su štete daleko veće ne samo na malini nego na većini voćnih vrsta – objašnjava Verko Kačarević, diplomirani inženjer zaštite bilja iz Vinče.

Inače, u selima oko Topole uveliko se izvodi rezidba voća, a Kačarević poručuje da voćari obavezno obave plavo prskanje posle rezidbe, kako bi se dezinfikovali preseci na stablu i time sprečio razvoj gljivičnih i bakterioznih bolesti.

Izvor: RINA

Foto: Pixabay


reklama