Voćari očekuju manje prinose ali dobar kvalitet višanja

377

Mnogi voćari u Šumadiji govore da je ova godina u totalnoj suprotnosti sa prethodnom i kada su agrometerološki uslovi u pitanju i kada je reč o proizvodnji. Prošle godine problem je bila suša, a ove velika količina padavina za kratko vreme. Mnogi zbog toga očekuju i manji prinos ove sezone, ali se još uvek nadaju dobrom kvalitetu voća tamo gde berba još uvek nije počela.

Vladimir je treća generacija voćara porodice Pantelić i u selu Blaznava kod Topole ukupno ima 20 hektara pod voćnjacima. Od toga oko 4 i po hektara odlazi na oblačinsku višnju, a kako sam kaže, tradicija većine porodica podno Oplenca je gajenje višanja.

Ove godine Vladimir se nada dobrom kvalitetu, ali ne i visokom prinosu.

– Za sada je dobar. Nama su višnje malo kasnije stigle, ove rane sorte imaju dosta problema sa pucanjem ploda i sa sivom truleži, ali kod nas višnja tek pristiže i za sada je dobra. Ako bi se vreme stabilizovalo i ostalo toplo i suvo imali bismo i suvu materiju i zbog toga se nadamo dobrom kvalitetu, ali smanjenom prinosu jer je ipak ova godina izuzetno teška. Prvo smo imali loše proleće od perioda cvetanja gde smo imali i lošiju oplodnju tako da ove godine očekujemo od 30 do 40 odsto manji prinos. Ove godine konkretno ulaganja u zaštitu zasada višanja su veća za 30 do 40 odsto u odnosu na prethodnu. Bilo je mnogo više tretmana i rađeno je sa kvalitetnijom hemijom koja je i skuplja. Zato što je bilo mnogo spiranja bili su češći tretmani i đubrenja je bilo više jer je bilo prepiranja zemljišta – kaže Vladimir Pantelić.

Iako je za sada rod oblačinske višnje zdrav, problem se javlja u plasmanu i naplati jer mnogi voćari još uvek ne znaju gde će prodati višnju. Zbog toga mnogi manji proizvodjači koji imaju male parcele pod voćem odustaju od ovog vida proizvodnje. Monopoli na tržištu, nestabilna cena i troškovi proizvodnje dovode u pitanje opstanak.

– Pošto naš kraj kasni i kod sorti koje nisu rane još nije krenula berba, trenutno je cena oko 50 – 55 dinara. Ta cena nije zvanična, ali se vrti ovih dana, ljudi o tome govore. Priča o toj ceni da je, pošteno rečeno, katastrofalno na smanjene prinose ove godine i zaista je teško da će sva ulaganja oko podizanja zasada ove godine izaći na nulu. Prošle godine smo čekali novac u otkupu i do 90 dana, ali smo ga ipak naplatili, a ove godine iskreno mislim da ce biti još gore. Neka optimalna cena svuda u Evropi se kreće od oko 55 do 65 evrocenti. Naravno da to zavisi od godine do godine i da je sve stvar ponude i potražnje, ali nekih 55 evrocenti je minimalna cena proizvodnje da voćar na kraju ima neku zaradu. Država prvo mora da oslobodi tržište, a onda, kao što je to u svim ozbiljnim zemljama kada je voćarska proizvodnja u pitanju, da nam da da imamo i subvencije po kilogramu – ocenjuje Pantelić.

I sam Vladimir Pantelić, iako važi za jednog od većih prozivođača iz Topole, nije siguran da li će se četvrta generacija kojoj pripadaju njegovi sinovi u ovoj porodici opredeliti za voćarstvo. I pored svega i dalje ulaze u savremenu proizvodnju koja podrazumeva sisteme za navodnjavanje u voćnjacima i protivgradne mreže nad njima kako bi održao kvalitet roda po kome je i poznat.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama