Voćari u Republici Srpskoj imaće na raspolaganju četiri miliona KM

31

Voćarima u Republici Srpskoj za podsticaje na raspolaganju su četiri miliona KM, a iako su očekivali više, zadovoljni su što već sada znaju s kojim sredstvima mogu da raspolažu.

Da će premija za proizvedeno i prodato voće do kraja novembra nove godine biti isplaćena u iznosu od četiri miliona, za „Nezavisne novine“ potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a visina premije se razlikuje u odnosu na vrstu voća.

– Visina premije za višnju, trešnju, breskvu, nektarinu, kajsiju i maslinu je 0,20 KM/kg, malinu 0,25 KM/kg, grožđe 0,15 KM/kg, jabuku i šljivu 0,14 KM/kg i krušku 0,12 KM/kg – istakli su u ministarstvu.

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, napominje da nikada nisu svi voćari zadovoljni, a pogotovo oni koji nisu ostvarili pravo na premije ili oni koji su očekivali više.

– Iskren da budem, mi smo očekivali više, ali s obzirom na to da je budžet povećan za 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, ipak smo ostvarili solidnu premiju – rekao je Dojčinović za „Nezavisne novine“.

On je dodao da su zadovoljni što znaju visinu sredstava kojima će raspolagati, ali i da će i u narednom periodu nastojati da se što pre obračunaju premije.

– Puno nam to znači – zbog ulaganja za narednu godinu. Jeste da će biti manje nego što smo planirali, ali kad imamo na vreme to nam puno znači. Ako se i zadužujemo, da znamo da ćemo sredstva dobiti – kazao je Dojčinović.

Premijama je u isto vreme zadovoljan i nezadovoljan Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, koji za „Nezavisne novine“ navodi da je dobro što već sada znaju o kojim sredstvima je reč, ali s druge strane objašnjava da nije realno da kruška dobije manje od jabuke.

– Zadovoljan sam premijom za jabuku, ali nisam zadovoljan premijom za krušku. Kruška je dobila manje od jabuke, što nikad u istoriji premija nije bilo. Kruška je zahtevnija, skuplja je zaštita, a ona dobi nižu premiju. Treće, s obzirom na to da imam i vrste voća koje se zovu šljiva i trešnja, imao sam određene količine toga, a za njih nisam dobio premiju – ističe on, dodajući da smatra da nije u redu tražiti određenu količinu voća da bi se dobila premija.

Vukota kaže da je korisno što već sada znaju iznos premije.

– Možemo planirati već u zimskom periodu, možemo stvarati projekcije za narednu sezonu. Sigurno je korisno – rekao je on.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama