Voćne sadnice iz Šamca osvajaju rusko tržište

74

Plasman sadnica voća u Rusiju odskočna je daska za proizvođače u RS koji u ovoj prilici vide i potvrdu kvaliteta za svoj rad i trud imajući u vidu činjenicu da je reč o velikom i veoma zahtevnom tržištu, ističu za „Glas Srpske” voćari i proizvođač sadnica, koji je ponovo dobio priliku za plasman svojih proizvoda na rusko tržište.

Vlasnik firme „Poljoagro” iz Šamca, koja je dobila zeleno svetlo za izvoz, Saša Spasojević rekao je za „Glas Srpske” da je izvoz na rusko tržište veoma značajan korak i podsetio da su u prošloj godini na to tržište plasirali oko 500.000 sadnica voća.

– Imamo velike kapacitete za proizvodnju. Na godišnjem nivou proizvedemo oko milion sadnica, a do tržišta je teško doći. Reč je o sadnicama jabuke, nektarine i breskve. Rusko tržište je posebno značajno zbog tih njihovih prostranstava na kojima podižu velike voćnjake – rekao je Spasojević.

On je dodao da sadnice izvoze i u Holandiju, Nemačku, Poljsku, a svoje proizvode plasirali su i u Kirgistan i Alžir.

Da je ovo velika šansa koju treba pametno da iskoriste saglasan je i predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

– Ovo je odlična vest za kompletnu poljoprivredu i sektor agrara Srpske. Krajnje je vreme da i naši proizvođači sadnog materijala iskorače na velika tržišta, jer znamo da je naše tržište skučeno za bilo kakvu veću proizvodnju. Rusiji sada treba toliko sadnica koliko mi ne možemo ni zamisliti. Kvalitet proizvoda diktira opstanak na tržištu, tako da je ovo odskočna daska za budućnost – istakao je Dojčinović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da su intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali pozitivnim vestima za domaće poljoprivrednike.

– Kompanija „Poljoagro” iz Šamca dobila je zeleno svjetlo za nastavak izvoza sadnica voća na rusko tržište, nakon što su inspektori Ruske agencije za fitosanitarni nadzor utvrdili da je ova kompanija ispunila sve uslove za nastavak izvoza. Njima je u ovoj godini odobren izvoz 500.000 sadnica jabuke i 300.000 sadnica breskve na rusko tržište – istakao je Košarac, naglasivši da je vrednost ugovorenog posla veća od milion evra.

Staša Košarac je pozvao sve proizvođače sadnog materijala u BiH da se putem Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtevom za izvoz svojih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

– Ceneći domaće potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, važno nam je da unapredimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Rusijom. Otvaranjem novih tržišta štitimo domaću proizvodnju i dajemo šansu našim poljoprivrednicima za nastavak i razvoj poslovanja – poručio je Košarac.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Free Images, Facebook


reklama