Vodeći svetski distributeri voća i povrća u Beogradu krajem oktobra

43

Domaći proizvođači svežeg voća i povrća biće u prilici da se 25. oktobra u okviru Frutnet foruma (Fruitnet Forum South – East Europe), koji će biti održan u Privrednoj komori Srbije, susretnu sa vodećim svetskim uvoznicima, distributerima, predstavnicima veleprodaja i maloprodaja kao što su ICA, REWE, Greenyard i na B2B sastancima razgovaraju o konkretnim poslovima i mogućnostima uključivanja u njihove dobavljačke lance.

Ovo je prvi forum specijalizovan za industriju svežeg voća i povrća, koji organizuje PKS uz podršku USAID projekta „Velika mala privreda“ i međunarodne medijske kuće Fruitnet Media International GmbH.

– „Frutnet forum“ je jedinstvena prilika za srpske proizvođače svežeg voća i povrća da predstave svoju ponudu, da se povežu sa velikim međunarodnim lancima u ovom sektoru, kao i da dođu do novih kupaca i tržišta. Fokus događaja su poslovni susreti između domaćih kompanija i renomiranih uvoznika i distributera svežeg voća i povrća, kao i maloprodajnih lanaca iz Evrope i sa drugih svetskih tržišta – ističe Dušanka Kalezić, savetnica predsednika PKS.

Komora, po njenim rečima, prepoznaje zahteve i potrebe naše privrede za pozicioniranjem na novim tržištima i plasmanom proizvoda u oblasti industrije hrane, posebno u segmentu svežeg voća i povrća.

U nameri da se podrže izvozno orijentisane kompanije i privrednike, Komora realizuje niz aktivnosti i projekata usmerenih na podršku internacionalizaciji poslovanja i povezivanju sa velikim međunarodnim partnerima i dobavljačkim lancima.

– Osim organizacije nastupa na vodećim međunarodnim sajmovima koja je već poznati instrument podrške internacionalizaciji poslovanja, PKS organizacijom „Frutnet foruma“ pruža dodatnu šansu našim proizvođačima svežeg voća i povrća da se na domaćem terenu susretnu sa prestižnim međunarodnim kompanijama i otvore nove kanale prodaje i nova izvozna tržišta – objašnjava Kalezić.

Švedska ICA, nemački REWE, belgijski Greenyard ozbiljni su poslovni distributerski lanci svežeg voća i povrća koji imaju visoke zahteve u pogledu standarda poslovanja, sertifikacije proizvoda, kvaliteta, količina i kontinuiteta snabdevanja.

– PKS nastoji da bude snažna logistička podrška našim kompanijama da ispune ove kriterijume poslovanja u okvirima međunarodne trgovine i postanu partneri svetskim igračima – dodaje predstavnica Komore.

U plenarnom delu Foruma biće održane prezentacije posvećene planiranju proizvodnje i izvoza voća i povrća iz jugoistočne Evrope, biće predstavljene najbolje prakse poslovanja sa EU prodajnim lancima i uvoznicima, a razgovaraće se i o uticaju klimatskih promena i drugih nepovoljnih faktora na proizvodnju i trgovinu.

Radi efikasnijeg povezivanja sa međunarodnim partnerima, za privrednike je pripremljena i posebna onlajn B2B platformu – www.fruitnetforum.pks.rs putem koje mogu da predstave profil, kapacitet i mogućnosti njihove kompanije i da zakažu sastanke sa potencijalnim partnerima.

Foto: PKS, Freepik


reklama