Vojvodina izdvojila 15 miliona dinara za kontrolu plodnosti poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini

8

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petković, uručio je ugovore poljoprivrednim stručnim službama u Vojvodini, koje su dobile sredstva za sprovođenje kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Sredstva u ukupnom iznosu blizu 15 miliona dinara dobilo je 12 poljoprivrednih stručnih službi i, prema rečima Petkovića, na ovaj način biće omogućeno da se obavi analiza preko 1.000 uzoraka, te sprovede analiza makro i mikro elemenata poljoprivrednog zemljišta.

– Cilj ovih ugovora je sprovođenje kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta, te podizanje nivoa kvaliteta proizvodnje na ovim parcelama kao i smanjenje troškova proizvodnje na osnovu analiza koje će biti urađene, kako bi proizvođači znali koja đubriva i u kojoj meri treba da koriste – naglasio je Petković.

On je pozvao poljoprivrednike da iskoriste usluge stručnih poljoprivrednih službi i urade besplatne analize zemljišta na svojim parcelama, jer će upravo one omogućiti da ostvare kvalitetne pomake u daljoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Petković je naveo da će ova podsticajna mera biti nastavljena i u narednoj godini, jer daje izuzetne efekte kako za poljoprivredne proizvođače, tako i kad je reč o poljoprivrednim stručnim službama koje na ovaj način mogu da iskoriste kapacitete s kojima raspolažu.

Pomenuta podsticajna sredstva Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dodelio je stručnim poljoprivrednim službama u Novom Sadu, Vršcu, Bačkoj Topoli, Rumi, Somboru, Pančevu, Senti, Subotici, Vrbasu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, koje su nadležne za teritorije koje su im raspoređene.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama