Vojvodina subvencioniše upotrebu solarne energije

10

Registrovana poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini dobila su mogućnost da se prijave na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, vredan 25 miliona dinara, za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje projekata korišćenja solarne energije.

Pokrajina je obezbedila sufinansiranje za dve namene:

– za korišćenje solarne energije (putem fotonaponskih panela) za zadovoljenje energetskih potreba u poljoprivrednim gazdinstvima, sa ciljem nabavke i montaže panela sa pratećom opremom, za autonomno generisanje i napajanje električnom energijom, a da pri tome solarna elektrana nije priključena na sistem za distribuciju električne energije
– za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja sa ciljem nabavke i montaže novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostala prateća elektro i mašinska oprema

Poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju 80% vrednosti investicije ili najviše 3 miliona dinara za zadovoljenje energetskih potreba odnosno 800.000 za potrebe navodnjavanja.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička i pravna lica sa teritorije AP Vojvodina koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Rok za podnošenje prijava je 4. oktobar.

Više o ovom konkursu, pogledajte OVDE

Foto: Pixabay


reklama