Vojvodina vraća robni znak „Najbolje iz Vojvodine“

41

Na inicijativu Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, ponovo se radi na uspostavljanju oznake „Najbolje iz Vojvodine“, koja ne samo da govori o kvalitetu proizvoda nego i gde je i kako nastao, te time i promoviše regiju.

Do sada su taj znak nosili uglavnom prehrambeni, industrijski i zanatski proizvodi, a u planu je da se proširi i na turističke usluge i destinacije.

U nastojanju da pomogne nastup naše privrede i uključenje njenih subjekata u evropske i svetske trgovinske tokove, Vlada AP Vojvodine je 2004. godine ustanovila oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, ali se prestižno zvanje nije dodeljivalo od 2016. godine.

– Ovim projektom prepoznato je i nagrađeno nastojanje proizvođača da zaštite jedinstven brend sa izuzetnom reputacijom. Na ovaj način se identifikuju najkvalitetniji proizvodi iz Vojvodine, a svi nagrađeni proizvodi zadovoljavaju evropske norme kvaliteta proizvoda – poseduju sertifikat HACCP i standard ISO – objašnjava Nenad Ivanišević i dodaje:

– Znak se upotrebljava za obeležavanje prirodnih, poljoprivrednih, zanatskih, industrijskih i proizvoda domaće radinosti. Znak ,,Najbolje iz Vojvodine“ dodeljen određenom proizvodu potvrđuje da je on ušao u porodicu najkvalitetnijih proizvoda, a uz veoma stroge primene kontrole kvaliteta. Ipak, mnogo više bi trebalo učiniti na polju veće upotrebne i praktične vrednosti proizvoda koji ovaj znak nosi, te isti proširiti i na usluge. Naročito na sektor turizma, a verujem da bi to podstaklo turističke delatnike da kvalitet svojih usluga podignu na viši nivo, koji će zadovoljava propisane kriterijume.

Sekretarijat je već preduzeo određene korake za ponovno uspostavljanje znaka i nastojaće da udahne novi život ovoj izuzetnoj ideji, u saradnji sa Fondom ,,Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Jugoinspektom, najstarijom i najvećom državnom stručnom akreditovanom i međunarodno priznatom kontrolnom organizacijom u Srbiji i regionu.

– Ovim projektom ćemo zasigurno pomeriti granicu ustanovljenja kvaliteta proizvoda i kontrole istog, fokusirajući se na domaću privredu i proizvodnju, kao i na uslužnu delatnost vojvođanskih privrednika – dodaje Ivanišević.

Već početkom februara biće raspisani konkursi za subvenconisanje troškova nabavke mašina, opreme, softvera, repromaterijala, kao i za unapređenje poslovne delatnosti i konkurentnosti na tržištu, uključujući podršku inovacionim proizvodima i procesima, uvođenju digitalizacije u poslovne procese. Opredeljenja su i značajna sredstva i za kreativnu i socijalnu ekonomiju i žensko preduzetništvo. Prvi put planira se i pružanje sistemske podrške i građevinskoj industriji.

– Takođe, prvi put udružena su sredstva sa Garancijskim fondom Vojvodine u cilju podizanja garancijskih potencijala samog Fonda, koji garantuje za privrednike koji uzimaju kredite i omogućava da ih dobiju po što boljim uslovima. Sredstva Sekretarijata udružena su i sa Razvojnim fondom Vojvodine te će sekretarijat subvencionisati kamate za sve kredite, da bi, ukoliko je moguće, bili beskamatni, ali isto tako, deo kredita se uopšte ne bi vraćao – podseća Ivanišević.

Za razliku od prethodnih godina, sve informacije o konkursnim linijama građanima će biti dostupne, kako na internet prezentaciji Sekretarijata, tako i u medijima, na društvenim mrežama i info danima širom Vojvodine.

– Pokrajinski sekretarijat će, u saradnji sa Telekom Srbija za AP Vojvodinu, otvoriti i besplatnu telefonsku liniju za sve zainteresovane koji žele da konkurišu, kako bi se, potpuno besplatno, jednim pozivom, informisali o svemu što je vezano za rad Sekretarijata, a posebno o konkursima. Broj će biti istaknut na sajtu Sekretarijata i svim njegovim stranicama i profilima na društvenim mrežama. Ovo je jedna od novina na koju smo veoma ponosni, a koja može mnogo da znači preduzetnicima, turističkim radnicima, a posebno onima koji žele da po prvi put pokrenu sopstveni posao – najavljuje Ivanišević i dodaje:

– Sekretarijat želi da se aktivnije uključi u trendove upotrebe digitalnih tehnologija, ali na praktičnim primerima što će značiti bolju dvosmernu komunikaciju sa privredom ali i građanima. Korišćenjem resursa i mogućnosti koje pružaju društvene mreže, mobilna telefonija, aplikativni softver, želimo da pružimo primer svim organizacijama i javnosti kako da koriste savremenu tehnologiju u svrhu sopstvenog poslovanja, ali i što boljeg prikupljanja svih relevantnih informacija. Ono što je još važnije, moramo imati na umu da je Vojvodina podneblje koje odlikuje multikulturanost, multitničnost i multikonfesionalnost, gde više od 21 nacionalne zajednice živi jedna sa drugom i uz drugu, te gde je u upotrebi čak šest jezika nacionalnih zajednica. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam će među prvima svoje konkurse objavljivati uz prevod na svim jezicima u službenoj upotrebi, uključujući i romski jezik. Ovo je, samo po sebi, veliki pomak, i upravo pokazuje spremnost Sekretarijata da u svakom mogućem smislu bude dostupan stanovnicima na teritoriji Vojvodine.

Izvor: subotica.com

Foto: Facebook


reklama