„Vojvodinašume“ pozivaju da obiđete rezervate prirode

74

Po mnogima najlepše godišnje doba – proleće, kad se priroda budi, idealno je vreme za posetu nekom od rezervata prirode, možda rezervat u kojem ste već bili nekog davnog leta, a koji će vam se sada predstaviti u sasvim drugačijem ruhu, ili se uputite u novu avanturu i odlučite za ekološku destinaciju koju sada obilazite prvi put, poručuju iz „Vojvodinašuma“.

– U zaštićenom području postajete stvarni deo prirode. Dopustite da poseta i boravak u rezervatu kao što su Gornje Podunavlje, Koviljsko-petrovaradinski rit, Obedska bara ili Deliblatska peščara, bude vaš privremeni beg iz urbanog okruženja u divlju netaknutu prirodu. Upoznajte autentične vrednosti prirodnih dobara kroz aktivnosti i na način da u njima uživate provodeći slobodno vreme u prirodi, ali i tako da ih zajedno sačuvamo za potonje generacije, svesni svih izazova koji u očuvanju prirode stoje pred nama – stoji u saopštenju „Vojvodinašuma“.

U većini ovih rezervata prirode pešačke staze koje vode kroz listopadnu ili četinarsku šumu, preko livada do proplanaka su različite dužine, kružne, jasno obeležene odgovarajućim putokazima i info tablama, što ih čini pogodnim za samostalni obilazak.

– Za organizovane grupe posetilaca (25 ili više osoba, po dogovoru) uz prethodnu najavu možemo organizovati obilazak rezervata u pratnji stručnog vodiča koji će predstaviti rezervat i predočiti vam međusobnu povezanost prirodnih vrednosti i kulturno-istorijskog nasleđa područja. Teren je ravničarski, pa su staze pogodne za sve starosne grupe i nivoe kondicione pripremljenosti, uz adekvatnu obuću koja je pogodna za šumsku šetnju. Nešto drugačija je Deliblatska peščara, gde je teren dinski i blago zatalasan sa manjim ili većim usponima i nagibima tako da duže staze preporučujemo kondiciono spremnijim osobama – poručuju iz „Vojvodinašuma“.

Posetiocima koji, pored pešačkih tura kroz šume, žele da upoznaju bogatstva rezervata prirode sa vode, na raspolaganju su različiti turistički sadržaji, poput vožnje katamaranom na Obedskoj bari ili najma čamca na vesla, kojim samostalno istražujete rezervat na Obedskoj bari ili Gornjem Podunavlju. Osim toga, za manje grupe do 4 ili 6 osoba u motornom čamcu, organizuju se vožnje na Bajskom kanalu kod Bezdana u Gornjem Podunavlju ili istražuju stari ritovi i meandri Dunava u Koviljskom ritu.

U Rezervatu prirode Deliblatska peščara, pored sedam uređenih staza, moguće je organizovati smeštaj u objektu Edukativnog centra kao i izlete za manje grupe terenskim vozilom.

Sve detalje i ostale informacije o cenama i programima možete pogledati na LINKU.

Foto: Vojvodinašume


reklama