Vojvođanska česnica

110

Česnica je neizostavni deo božićne trpeze u srpskoj tradiciji. Obično se sprema u vidu okruglog hleba ili pogače. Ipak, u Vojvodini je česnica nešto drugačija.

Vojvođanske domaćice kada spremaju česnicu ne kupuju brašno i kvasac, već kore za pitu, orahe i suvo grožđe. Nekome je to čudno, neobično, i rekao bi da to nije „prava“ česnica, nego ona klasična, u vidu pogače. Ipak, navikli smo da se običaji razlikuju od dela do dela Srbije, pa tako i za ovu tradiciju postoje praktični razlozi koji sežu u istoriju naše severne pokrajine.

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je vojvođanskim Srbima nametala različite poreze, pa tako i jedan vrlo bizaran – porez na sečenje slavskog kolača. Prema ovome se u narodu javio veliki inat, pa su se snašli tako što su prestali da mese slavske kolače i česnice, i zamenili ih slatkom pitom već isečenom na kocke. Rezultat svega nije bila punija državna kasa, kako se carica nadala, već upravo suprotno.

Ipak, neizostavni običaj stavljanja novčića, zrna kukuruza, zrna pšenice i crvenog končića su zadržale.

Domaćice u Vojvodini sad svoju česnicu ne bi više ni menjale za tradicionalni, obredni hleb, jer kažu – kad je česnica slatka, slatka je i godina. Suštinski, vojvođanska česnica izuzetno podseća na baklavu, sa malom razlikom – preliva se medom.

Za ovaj specijalitet biće vam potrebno 500g kora za pitu, 300g oraha (pola mleveno, pola sitno seckano), 100g meda, 200g šećera, 100g suvog grožđa, ulje i voda za premazivanje.

Suvo grožđe treba potopiti u vodu da nabubri, a orahe pomešati sa šećerom. Ulje i vodu treba pomešati, za premazivanje kora. Tepsiju pouljiti, pa ređati tri kore, pa na treću rasporediti orahe, šećer i grožđice. Zatim ponovo idu dve kore, pa fil, i tako dok se kore ne potroše. Za gornji sloj sačuvati tri kore, premazati uljem i vodom, iseći na kocke, pa staviti u rernu na 200 stepeni.

Posle 10 minuta smanjiti na 180 pa peći nekih 20 – 25 minuta. Kada lepo porumeni – česnica je gotova.

Na kraju premazati ravnomerno tankim slojem meda i poklopiti tacnom pa preko nje prebaciti krpu ili alu foliju, uz pažnju da se ne zalepi.

I naravno, uživati u najlepšem pravoslavnom prazniku sa članovima svoje porodice.

Foto: AgroTV

 

 

 


reklama