Voždovi dani rakije i Međunarodno ocenjivanje rakija u Rači od 11. do 15. marta

75

U okviru Voždovih dana rakije, u Rači će od 11. do 15. marta biti održano i deveto Međunarodno ocenjivanje rakija, a prijave za učešće se mogu podneti do 4. marta, objavljeno je na sajtu opštine Rača.

Pored priznanja u takmičarskom delu po kategorijama, na manifestaciji će biti dodeljene i Voždove rakijske titule i to Voždov rakijski vojvoda – proizvođač koji ima najbolju prosečnu ocenu od pet najbolje ocenjenih uzoraka (od najmanje četiri različite voćne vrste), Voždov rakijski inostrani popečitelj – najbolje ocenjen uzorak van granica Srbije, Voždova rakijska kneginja – dama sa najbolje ocenjenim uzorkom i Voždov rakijski kmet – proizvođač sa teritorije opštine Rača koji ima najbolje ocenjeni uzorak.

U revijalnom delu takmičenja, pravo učešća imaju i destilerije i fizička lica, koji žele da provere kvalitet svojih rakija, odnosno da dobiju ocenu kvaliteta.

Kategorije uzoraka u kojima će se vršiti ocenjivanje kvaliteta i proglašenje pobednika su šljivovica stara do tri godine, šljivovica od tri do sedam godina starosti i šljivovica starija od sedam godina.

Osim šljivovice, u kategorijama je i dunja bezbojna, dunja barik, kajsija, kruška, viljamovka, loza bezbojna, loza barik, vinjak, komovica, kao i specijalne rakije – travarica, džin, klekovača, mastika, zatim likeri i ostale voćne rakije od višnje, trešnje, kupine, maline…

Organizator je Turistička organizacija opštine Rača, a u komisiji za ocenjivanje, kako je najavljeno, biće profesori Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Ninoslav Nikićević i Ljubiša Stanković, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Vele Tešević, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu Marin Mihaljević-Žulj, zatim Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Bjeljini Ivan Urošević.

Foto: Envato, agrotv.net


reklama