Vrednost izvoza škotskog viskija u 2022. godini prvi put premašila šest milijardi funti

37

Zbog oporavka posle završetka pandemije korona virusa, industrija škotskog viskija prošle godine zabeležila je značajan porast izvoza ovog popularnog alkoholnog pića.

Vrednost izvoza škotskog viskija prošle godine je prvi put premašila šest milijardi funti, a azijsko-pacifička regija zamenila je EU kao najveće prodajno tržište, objavilo je Udruženje škotskog viskija.

Prema podacima Udruženja, izvoz škotskog viskija prošle godine porastao je za 37% na 6,2 milijarde funti (sedam milijardi evra). To je 1,68 milijardi funti više nego 2021. godine i 1,28 milijardi funti više nego u godini pre pandemije 2019.

Lani je značajno porasla prodaja Tajvanu, Singapuru, Indiji i Kini, rezimirala je izveštaj Udruženja nemačka agencija dpa.

Po količini prodatih pića Indija je prestigla dosadašnjeg lidera Francusku. Prošle godine u Indiju je isporučeno 219 miliona boca od 0,7 litara, u poređenju s 136 miliona godinu pre. Škoti očekuju još veći rast izvoza u ovu zemlju zbog pregovora o britansko-indijskom sporazumu o slobodnoj trgovini. U Francusku je prošle godine izvezeno 205 miliona boca viskija (176 miliona u 2021.).

Nemačka je i dalje među deset najvećih uvoznika. Vrednost izvoza u najveću evropsku privredu lani je iznosila 202 miliona funti (228,66 mililiona evra) i porasla je za 36%. Obim izvoza škotskog viskija u Nemačku porastao je za 48% na 67 miliona boca od 0,7 litara u 2022. godini.

Prema rečima predsednika udruženja Marka Kenta, oporavaku industrije škotskog viskija u 2022. godini, između ostalog, doprinelo je ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata na ključnim svetskim tržištima. Činjenicu da je industrija prvi put premašila granicu od šest milijardi funti nazvao je globalnom pričom o uspehu na koju mogu biti s pravom ponosni.

Izvor: seebiz.eu

Foto: Envato


reklama