Vremenske neprilike i nedostatak radne snage ugrožavaju proizvodnju vina

48

Izmenjena klima, nevreme sa ledom i visoke temperature ne pogoduju proizvođačima grožđa i vina. Veliki problem je i nedostatak radne snage, o čemu je za Radio Novi sad govorio vinogradar i vinar iz Iriga Sava Jojić.

– Ove vremenske nepogode koje su zahvatile Frušku goru ostavili su prilično loš trag na vinogradima. Ima vinograda koji su potpuno uništeni, mada na sreću ima i vinograda koji su ostali pošteđeni. Vinarija u Karlovcima, ili Vinarija „Mačkov podrum“ su nekim delom potpuno sravnjene sa zemljom, i stubovi i grožđe i vinova loza. Ovo vreme sada, preko 35 stepeni, ne pogoduje grožđu jer na ovoj temperaturi nema fotosinteze, niti se povećavaju šećeri, samo se isparava voda preko lista. Ne očekujemo početak berbe pre 5. septembra, a možda ni tada s obzirom na merenja šećera koje smo uradili, a šardone neće biti pre 15. septembra – objašnjava Sava Jojić.

On kaže da će grožđe koje je sačuvano do sada biće odlično za vino.

– Tu ne treba da bude bilo kakvog straha ili bojazni, jer to ne zavisi pojedinačno od vinogradara već je to bila viša sila. Svi vinogradari se maksimalno trude da očuvaju stanje vinograda jer ovo nije hobi, niti vikend proizvodnja, mi smo svi profesionalci i maksimalno se trudimo da imamo dobro i zdravo grožđe. Oni koji su u tome uspeli, a uspeli su svi koji nisu imali mehaničkih šteta od nevremena, imaće odlično vino – zaključio je Jojić.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama