Vremenske prilike pogoduju štetočinama šljive, višnje i trešnje

222

Zasadi šljive, višnje i trešnje se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od kraja cvetanja do početnih faza razvoja ploda.

Vizuelnim pregledima zasada ovih voćnih vrsta je uočeno prisustvo biljnih vaši:
* šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi) u zasadima šljiva i
* crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasi) u zasadima višanja i trešanja

Sa ciljem suzbijanja ovih štetočina preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid, preparati Tonus extra 0,02-0,025 % (šljiva); Zlatospilan 0,025 % (trešnja); Kestrel, Afinex 0,025 % (višnja).

Najavljene padavine za naredni period mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije različitim patogenima. U svim zasadima koštičavog voća postoji rizik od infekcija prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila). U zasadima šljiva može doći do ostvarenja infekcije još i prouzrokovačem plamenjače šljive (Polystigma rubrum), a u zasadima višnje i trešnje prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

Sa ciljem zaštite od navedenih patogena, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od fungicida na bazi aktivne materije kaptan, preparati Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Venturion, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,2-0,3 %.

Foto: PIS, Whitney Cranshaw, Colorado State University, Bugwood.org


reklama