Vujović: “Neprocenjiv značaj pošumljavanja za očuvanje životne sredine”

52

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je akciji pošumljavanja na lokaciji Rajčur u opštini Srbobran, gde se uz podršku ministarstva sadi 4.500 novih sadnica.

Ministarka Vujović je zahvalila predsedniku opštine Radivoju Debeljačkom i direktoru preduzeća „Vode Vojvodine“ Srđanu Kruževiću što učestvuju u sadnji za buduće generacije, a posebno brojnim građanima i mališanima koji su se priključili ovoj velikoj akciji.

– Ovo je primer izuzetne saradnja lokalne samouprave, jer je predsednik opštine bio aktivan na našim konkursima, i često se obraćao Ministarstvu sa potrebama građana, kako bi u Srbobranu podigao kvalitet života. Hvala i direktoru Kruževiću, koji je donirao još 1.000 dodatnih stabala, koje takođe danas zajedno sadimo. Pošumljavanje je od neprocenjivog značaja za životnu sredinu, i zato želim da istaknem da se trenutno sadi 25.000 stabala u Staroj Pazovi, a akcije sadnje sprovodimo i u Somboru, Kuli, Apatinu, Pančevu. Ističem lokalne samouprave u Vojvodini, jer je ovaj deo zemlje po procentima slabije pošumljen, i zato nam je posebno važno da u Vojvodini podižemo svest o značaju pošumljavanja – rekla je Vujović.

Ona je navela da će u Srbobranu, uz podršku Ministarstva koje vodi, uskoro biti promenjena kotlarnica u Osnovnoj školi “Petar Drapšin“ u Turiji, koja će preći na ekološki prihvatljiviji energent. Dodala je i da se u toj opštini razmatra realizacija kapitalnih ekoloških projekata, među kojima je izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže, što će unaprediti kvalitet života građana.

– Srbobran je na listi 26 lokalnih samouprava u kojima se planira izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda, iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. U ovom momentu tražimo najbolje rešenje, a inženjeri pregledaju projektnu dokumentaciju. U narednoj godini ćemo krenuti sa izborom izvođača i očekujem da ćemo se još viđati ovde u Srbobranu, i da ćemo zajedno realizovati brojne zelene projekte u vašoj opštini – rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine


reklama