Vujović: „Ulaganje u ekologiju ostaje prioritet“

43

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da će ulaganje u zaštitu životne sredine ostati jedan od prioriteta i u narednom periodu, pri čemu će fokus biti na izgradnji nedostajuće zelene infrastrukture u Srbiji i smanjenju aerozagađenja.

Ministarka je navela da se u više lokalnih samouprava u Srbiji gradi kanalizaciona mreža, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Ona je dodala da je reč o kapitalnim investicijama, koje će doprineti podizanju standarda zaštite životne sredine i boljem kvalitetu života.

Vujović je, kao najznačajnije projekte resornog ministarstva, istakla izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom koji će rešiti pitanje odlaganja i tretmana otpada za 50 lokalnih samouprava.

Prvi radovi na ovim projektima, kako je najavila, u planu su već početkom sledeće godine.

Vujović je, govoreći o kvalitetu vazduha, istakla da zagađenje postoji više od 50 godina i dodala da je u prethodne dve godine najviše urađeno za čistiji vazduh u Srbiji.

– Zamenili smo veliki broj kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, koje sada koriste ekološki prihvatljivije energente, a građanima u više lokalnih samouprava omogućili da uz subvencije zamene kotlove u svojim domaćinstvima – podsetila je ona.

Pored toga, kako je naglasila, „dajemo i subvencije za kupovinu eko vozila, a iz godine u godinu širom Srbije realizujemo i projekte pošumljavanja“.

– Država ulaže i velika sredstva u sisteme za odsumporavanje u termoelektranama, a efekat toga biće vidljiv u narednim godinama – ukazala je Vujović.

Ministarka je navela da razume deo građana koji očekuju da se problem aerozagađenja što pre reši, ali da je neodgovorno to što pojedinci tvrde da ništa po tom pitanju nije urađeno.

– Rezultati postoje i ulagaćemo još više. Zaštita životne sredine ne bi trebalo da bude teren za podele u društvu, već polje zajedničkog delovanja u kojem svi težimo istom cilju, a to je čista i zdrava Srbija očuvana za generacije koje dolaze – poručila je Vujović.

Ministarka se osvrnula i na veliku akciju pošumljavanja „Srbija sadi“, koja se trenutno sprovodi u 30 gradova i opština, i iskazala zahvalnost građanima koji su se u velikom broju priključili i na taj način pružili doprinos ovoj akciji.

– Pošumljavanje jeste jedan od načina da zajedno unapredimo životnu sredinu i kvalitet vazduha, a samo tokom ove akcije biće posađeno više od 50 hiljada sadnica širom Srbije. Sa ovakvim aktivnostima nastavićemo i u budućnosti – poručila je Vujović.

Foto: Vlada Srbije, Envato


reklama