Za dobru rakiju izbor voća mora da bude kvalitetan

191

Sezona pečenja rakije po domaćinstvima u Zapadnobačkom okrugu je uveliko krenula, a u toku je pečenje šljivovice, bez koje mnogi domaćini ne započinju jutro.

Mali, hobi proizvođači kažu da je za dobru domaću rakiju nepohodan kvalitet voća, na koji se ne žale ove godine. Na veliko su kupovali šljivu po ceni od 35 dinara za kilogram.

– Ono voće koje čovek ne bi stavio u usta, ne treba ni da stavlja u ukomljavanje. Na žalost, veliki broj malih proizvođača pravi loše rakije. Da bi došli do dobrih rakija, izbor voća mora biti kvalitetan, a voće koje se ubere mora se odmah staviti u kom – kaže Petar Horti, domaćin iz Apatina, koji je ovih dana pokrenuo veselu mašinu i peče šljivovicu, a cilj mu nije količina, već kvalitet.

– Nije svaka šljiva za rakiju. Na žalost, stare sorte šljiva, kao što su požegača i crvena ranka, su one kojih jako malo ima i mi do toga ne možemo doći. Zato biramo one sorte koje su preporučene za rakiju, kao što su čačanska lepotica ili rodna, ali, na primer, stenlej nije dobar i ako ga mnogi koriste – dodaje Horti.

Šljiva mora biti zrela, slasti oko 15 odsto, a pre stavljanja u kom, voće mora biti čisto i bez koštice, a u kom se dodatno ne stavlja šećer.

– Tako otkoštena šljiva se stavlja u kace. Tokom stavljanja šljive u kace, ona se tretira enzimima, a oni su potrebni da počnu raditi pektini, da se oslobode arome u voću i da se masa razvodni. Kiselost koma treba da bude pH 3 do 3,2, a kiselost je važna zbog rada kvasca, a to se radi sumpornom ili fosfornom kiselinom. Kada se postigne kiselost ubacuju se selekcionisani kvasci, a oni služe da usmere vrenje u pravom smeru – kaže domaćin iz Apatina.

Petar ima prilično jasan stav o savremenom načinu pečenja rakije u domaćoj radinosti.

– Za kvalitet voća nam je potrebno da imamo reflektometar, koji je jednostavan za rad. Za podešavanje pH vrednosti nam je potreban pH-metar, koji je takođe lak za rukovanje i nije skup, zatim aparat koji meri da li je kom prevreo, tremometar, ali i alkoholmetar…

Počelo je vreme kada rade vesele mašine u mnogim ovdašnjim domaćinstvima, prave se zalihe, jer je na trpezama rakija neizostavna za sve prilike tokom porodičnih okupljanja.

Na ovim prostorima peku se još i rakije od dunje, jabuke i kajsije.

Izvor: RTV

Foto: Agro TV


reklama