Za opremanje stočarskih farmi Vojvodina opredelila preko 150 miliona dinara

99

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Milorada Trivunovića u Banatskom Dvoru, u opštini Žitište, gde je ujedno uručio banatskim farmerima ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi.

Ukupna vrednost ove investicije je preko 152,3 miliona dinara, u čemu učešće resornog sekretarijata u vidu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini, kako je sekretar Božić naveo, iznosi 90 miliona dinara, u okviru 104 ugovora. Sekretarijat je ove godine opredelio za ove namene deset miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu.

Božić je u razgovoru sa poljoprivrednicima srednjobanatskog okruga i domaćinom Trivunovićem, u čijem posedu je živinarska farma sa 70.000 pilića i koji je redovni korisnik sredstava na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, istakao da su ove subvencije izuzetno značajne za podsticaj i unapređivanje poljoprivredne proizvodnje i porodičnog biznisa na njihovim farmama.

– Cilj ovog konkursa je opremanje govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, zatim nabavka opreme za hlađenje i skladištenje mleka, kao i opreme za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste hrane na gazdinstvu. Nadam se da će svi korisnici subvencija ova sredstva iskoristiti kako bi unapredili i modernizovali svoje farme, a samim tim i povećali proizvodnju – poručio je Božić i dodao da je maksimalan iznos po jednoj prijavi dva miliona dinara i da Sekretarijat sufianansira do 70 odsto investicije.

Resorni sekretar je naglasio da je namera Sekretarijata da ovakvim i sličnim konkursima pospešuje posebno prepoznate kategorije poljoprivrednih proizvođača kao što su mlađi od 40 godina i žene, koje su potpisnice 43 ugovora po ovom konkursu, od kojih je 26 mlađe od 40 godina.

– Cilj nam je, takođe, da podižemo i standarde u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Na ovaj način uticaćemo i na kompletno unapređivanje određenih segmenata u ovoj oblasti, a buduće konkurse ćemo kreirati i na osnovu iskustava sa terena i sugestija dobijenih u razgovoru sa poljoprivrednicima – istakao je Božić u Banatskom Dvoru.

Dodeli ugovora prisustvovao je i predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama