Za ponedeljak zakazan sastanak ministra sa povrtarima

19

Poljoprivrednici su u Leskovcu ponovo građanima besplatno delili paradajz nezadovoljni zbog niske cene, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu za Tanjug da je planirano da se ministar Branislav Nedimović sastane sa povrtarima u ponedeljak.

Leskovački poljoprivrednici su ponovo podelom paradajza iskazali nezadovoljstvo zbog cene koja se u prodaji na veliko kreće od samo 10 do 25 dinara.

Poljoprivrednici, koji su i prošle nedelje delili paradajz građanima, tvrde da je cena paradajza niska zbog uvoza iz zemalja u okruženju.

Građanima Leskovca je podeljeno oko tri tone paradajza.

Povrtar iz Lebana Žarko Nikolić rekao je novinarima da su nezadovoljni posle prošlonedeljenih razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u četvrtak.

– Pozivamo predsednika Vučića da dođe, jer ga smatramo za dobrog domaćina i da će razumeti naše probleme. Očekujemo i ministra poljoprivrede Nedimovića, da zajedno rešimo ove probleme, jer ima načina da se to reši – kazao je on.

On tvrdi da povrtari traže da paradajz bude proglašen za stateški proizvod i da se zaštiti od uvoza od 1. juna.

– Da ne može niko da uvozi šakom i kapom. Mnogi su propali, a paradajz ako pukne, onda staje i proizvodnja ambalaže i ugostiteljstvo – rekao je Nikolić i dodao da izvoz još nije krenuo, tako da povrtati očekuju da bude postignut dogovor sa vrhom države.

Navodi da se paradajz najviše uvozi iz Albanije, Grčke, Turske i drugih zemalja, kao i da sada svaka registrovana firma ima pravo na uvoz.

Predsednik kriznog štaba povrtara Aleksandar Kostić je rekao novinarima da je razgovarao telefonom sa ministrom Nedimovićem i da će ministar doći u ponedeljak i sastati se sa nezadovoljnim povrtarima.

– Mi ćemo dotle da pripremimo svu dokumentaciju. Usaglasili smo se da treba da nam pruže pomoć, da treba da uvedemo paradajz kao strateški proizvod i da pozovemo predsednika da nas poseti, ako ne može sada onda za Dane paradajza u Lebanu 30, 31. jula i 1. Avgusta – naveo je on.

Dodao je da je veliki problem i to što poljoprivrednici nemaju još procenu štete zbog niske cene paradajza.

Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari da se spreči uvoz paradajza od 1. juna do 30. novembra.

Foto: Unsplash


reklama