Za potrebe šećerana kompanije „Sunoko“ biće zasejano oko 32.500 hektara šećerne repe

30

Kompanija „Sunoko“, član MK grupe, zajedno sa svojim partnerima – poljoprivrednim proizvođačima, spremno je dočekala ovogodišnju setvu šećerne repe i za potrebe prerade u tri „Sunoko“ šećerane biće zasejano oko 32.500 hektara, sa kojih se očekuje oko 1,8 miliona tona šećerne repe.

Kako je navedeno u saopštenju, svojim partnerima kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal, kao i novčane avanse za početak proizvodnje u iznosu od 600 evra po hektaru.

Ovogodišnja cena šećerne repe iznosi 47 evra po toni za digestiju 16 odsto, uz bonus za seme u iznosu od dva evra po toni i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

– Trendovi ukazuju na to da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. „Sunoko“ i naš Istraživačko-razvojni centar pružiće, kao i do sada, punu podršku poljoprivrednicima u cilju postizanja što većih prinosa i što boljeg kvaliteta šećerne repe. Naš plan za ovu godinu je proizvodnja 290.000 tona šećera – poručio je generalni direktor kompanije „Sunoko“ Slobodan Košutić.

On je dodao da ova količina podmiruje u potpunosti domaće potrebe za ovim proizvodom, ali i da ostavlja prostor za rast izvoza.

– Naši strateški planovi i rast prodaje usmereni su na povećanje izvoza „Sunoko“ šećera u Evropsku uniju i na tržišta u regionu. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, i tu šansu treba da iskoristimo za veći plasman na evropskom kontinentu. Zato je važno da svi zajedno radimo na tome da podignemo prinos šećerne repe na srpskim njivama, a „Sunoko“ je tu da pomogne kroz deljenje ekspertize i najnovijih naučnih saznanja sa svojim partnerima – rekao je Košutić.

Proizvodnju šećerne repe u Srbiji tokom 2023. godine pratili su veliki izazovi, ali ostvaren je prinos na nivou petogodišnjeg proseka.

Zahvaljujući kompaniji „Sunoko“, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i ima potencijal da se dalje razvija kao neto izvoznik ovog proizvoda, saopšteno je iz kompanije „Sunoko“.

Foto: Sunoko, Envato


reklama