Za sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ do sada se prijavilo 550 izlagača

51

Pripreme za ovogodišnji, drugi sajam vina „Wine vision by Open Balkan“, koji će biti održan u Beogradu od 16. do 19. novembra, teku dobro, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već prijavilo oko 550 izlagača.

Čadež je istakao, u izjavi za Tanjug, da će Beograd u novembru biti vinski centar Evrope.

On je rekao da je u okviru tih priprema u Beču održana promocija naših vina, posle uspešnih promocija na sajmovima vina u Veroni i Dizeldorfu.

– Promocija je održana sa jednim od najznačajnijih partnera, a to je kompanija i časopis „Falstaf“, najuticajniji časopis o vinu i gastronomiji na nemačkom govornom području. Oni su zajedno sa nama bili prisutni sa štandom na prvom sajmu lane u septembru, a kasnije su njihovi eksperti više puta dolazili ovde i testirali naša vina – kazao je Čadež.

Dodao je i da je prvi čovek „Falstafa“ Piter Mozer pre nego što je prvi put došao na naš sajam vina inicirao da sam proba 100 naših različitih vina kako bi se sam uverio o kakvim vinima se radi i onda krenuo da ta vina sistemski podržava.

– Radi se o tome da nismo napravili samo promociju u Beču, nego da je glavni čovek „Falstafa“ i jedan od glavnih u vinarstvu u Evropi predstavio naša vina po svom izboru i nahođenju ljudima koji i te kako mnogo znaju o vinima. Tamo su bile i velike kompanije kao što je „Wein&Co“, najpoznatija i najveća kompanija u Austriji koja se bavi trgovinom vinima – rekao je on.

Ta kompanija pripada „Hawesko Holding AG“ koja je u segmentu prodaje vina u 2021. godini ostvarila promet od 680 milona evra, a promociji su prisustvovali poznati somelijeri odgovorni za izbor vina u čuvenim restoranima i hotelima kao sto su „Ritz Carlton“, „Burghotel Oberlech“, „Augenweide“, „Heunisch und Erben“.

Čadež je naglasio da Zapadni Balkan kao tržište u nastajanju od Austrije o vinarstvu može mnogo da nauči, jer je reč o zemlji koja je pre 25 godina bila zanemarljiva na mapi vina, a sada je svetska sila.

Prema njegovim rečima, vinari su veoma zadovoljni prošlogodišnjim sajmom vina u Beogradu, a ovogodišnji će, kaže, biti još bolji i zanimljiviji.

– U međuvremenu smo dosta naučili i napravićemo manifestaciju sa više različitih dešavanja, od masterklasa do vorkšopova i gastronomskog dela koji će biti mnogo razvijeniji nego što je bilo lane – rekao je Čadež za Tanjug.

Prošlogodišnji, prvi „Wine Vision by Open Balkan“ okupio je 350 izlagača i na njemu su svoja vina osim izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije i regiona Zapadnog Balkana, izlagali i vinari iz najčuvenijih i najvećih proizvođača vina, poput Italije, Austrije, Francuske, Španije, Čilea, Argentine.

Sajam je posetilo više od 30.000 posetilaca, među kojima je bilo više od stotinu profesionalnih kupaca iz regiona i sveta.

Foto: Wine Vision by Open Balkan


reklama