Za tri dana stiglo 500 prijava za med sumnjivog porekla

188

Veliki broj prijava potrošača zbog sumnjivog meda u prodavnicama stigao je poslednjih dana na adresu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

– Za tri dana primili smo preko 500 prijava sumnjivog meda u prodavnicima i to smo prosledili Upravi za veterinu, a akcija inspekcija već donosi prve rezultate – rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Kao prvi konkretan rezultat on navodi da je superanalizom meda kompanije „Med-Hani” iz Vučka kod Smedereva utvrđeno značajno prisustvo šećera poreklom od šećerne trske i kukuruza, što je dokaz da je reč o falsifikovanom medu.

Ovoj firmi ovo nije prvi slučaj da je njen proizvod povučen sa rafova. To se dogodilo, uz med još četiri kompanije, i 2014. godine.

– Zadovoljni smo brojem prijava, a nastavićemo da ih primamo u kontinuitetu i da ih prosleđujemo Upravi za veterinu. Ministar poljoprivrede najavio je intenzivan rad inspekcija i biće jako zanimljivih rezultata – rekao je Živadinović i dodao da do sada nije bilo neistinite prijave.

On je ocenio da u slučaju otkrivanja meda falsifikovanog šećerom ima i dela utaje poreza i enormne zarade.

– Porez na med je 10 procenata, a na šećer je dosta veći. Cena šećera je 70 dinara, a kada ga plasiraju kroz med to bude zarada od 10 puta na šećeru. Bogaćenje nekih ljudi na tome je enormno –  rekao je on.

Dodao je i da je problem nabavka meda preko tendera javnih nabavki, jer je tu bitna niska cena, a ne kvalitet pa pravi pčelari sa kvalitetnim medom nemaju šanse.

– Jedino da se med kontroliše prilikom isporuke po tenderu. Da se pošalju uzorci na analize kao neka vrsta samokontrole da bi se znalo kakav se med isporučuje vrtićima i školama – predložio je Živadinović.

On je objasnio da u pojedinim radnjama neki med reklamiraju kao „100 posto prirodan” što SPOS ocenjuje kao nedozvoljeno reklamiranje, odnosno obmanu potrošača pa je tražena i reakcija tržišne inspekcije.

Živadinović je ocenio da je prošla godina bila loša za pčelare Srbije i da se po pravilu posle takvih rezultata pojavi mnogo falsifikovanog meda na tržištu.

Ipak, dodaje da je zahvaljujući dobrim cenama u inostranstvu 2020. godine ostvarena rekordna vrednost izvoza meda od oko 15 miliona dolara i da je izvezeno 2,7 hiljada tona.

Foto: Free Images, Pixabay


reklama