Za uređenje kanalske mreže u Vojvodini obezbeđeno 260 miliona dinara

47

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić, u razgovoru za portal Agroservis, osvrnuo se na status i rad savetodavne i prognozne službe u AP Vojvodini, kao i na obimne poslove u oblasti vodoprivrede.

On je, između ostalog, istakao da je u 2022. godini Sekretarijat sufinansirao investicije poljoprivrednih gazdinstava kroz konkurs za navodnjavanje, nabavku opreme za navodnjavanje na površini od 1.952 hektara ratarkih kultura, 1.249 hektara povrtarskih kultura i 359 višegodišnjih zasada.

Galić je dodao da su za narednu godinu programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta APV za uređenje kanalske mreže u svrhu odvodnjavanja obezbeđena sredstva u iznosu od 260.000.000 dinara koja predstavljaju učešće Sekretarijata, a preostala sredstva obezbeđuju lokalne samouprave.

Takođe, ističe on, u prvim mesecima 2023. godine Sekretarijat će raspisati konkurs za dodelu sredstva za nabavku priplodnih grla u svinjarstvu i govedarstvu. Za ovu meru opredeljeno je 150.000.000 dinara.

Galić je pojasnio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine raspisuje konkurse koji imaju za cilj unapređenje voćarstva i vinogradarstva, kao i vinarstva.

– Ove godine raspisani su konkurs za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda, konkursa za nabavku opreme za navodnjavanje, kao i konkurs za investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u kome je naglasak bio na nabavci priključne mehanizacije za sve sektore, pa tako i sektore voćarstva i vinogradarstva. Takođe, konkursnim linijama za preradu voća i grožđa i nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije podstiče se prerada voća i povrća, kako bi se stvorila dodatna vrednost poljoprivrednih proizvoda. Za narednu godinu su planirani isti ovi konkursi, ali prilagođeni potrebama poljoprivrednika – istakao je Vladimir Galić.

Pojasnio je da poljoprivredne savetodavne i stručne službe imaju definisan status. To su mala privredna društva sa ograničenom odgovornošću sa većinskim državnim kapitalom i posluju po ovlašćenjima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a obavljaju savetodavne, stručne i kontrolne poslove značajne za promet bilja i biljnih prioizvoda unutar zemlje. Ukupno ih u Republici Srbiji ima 34 i Enološka stanica iz Vršca.

– Što se tiče savetodavaca, svakako bi trebalo povećati broj i podmladiti kadar u narednom periodu, jer ova služba je značajna za poljoprivrednike i za razvoj i unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja – zaključio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Izvor: Agroservis

Foto: JVP „Vode Vojvodine“, Envato


reklama