Za zaštićena područja u Srbiji izdvojeno 250 miliona dinara

10

Uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, resorna ministarka Irena Vujović i potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, simbolično su u Specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“, zajedno sa đacima Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ iz Kupinova, sadili stabla hrasta lužnjaka.

– U susret Svetskom danu zaštite životne sredine želim da istaknem da i danas i svakog drugog dana veoma važno da dižemo svest o značaju očuvanja prirode. Sadnja hrastova sa mališanima osnovnoškolskog uzrasta je, na neki način, rezultat saradnje sa Ministarstvom prosvete. Na zajedničkoj radnoj grupi dogovorili smo smernice i razrađujemo program, kako bismo podstakli ekološku edukaciju dece, koja će jednoga dana postati ekološki odgovorni građani – rekla je ministarka Vujović.

Ona je istakla da je akcija sadnje organizovana u Obedskoj bari, najstarijem zaštićenom području u Srbiji, sa velikim istorijskim značajem, dodajući da Ministarstvo kontinuirano ulaže u zaštićena područja.

– Ove godine smo opredelili oko 250 miliona dinara za zaštićena područja , a trudićemo se da ubuduće uradimo još više za ove prirodne dragulje i da povećamo obim teritorije pod zaštitom. Ministarstvo na čijem sam čelu odgovorno radi na unapređenju ekološke slike Srbije. U zelene kapitalne projekte u narednom periodu ulagaće se više nego ikad. U planu je izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda sa pratećom kanalizacionom mrežom. Predstoji nam mnogo posla, ali bićemo istrajni, jer je naša obaveza kao društva da brinemo o životnoj sredini i da je sačuvamo za generacije koje dolaze – rekla je Vujović.

Pored sadnje hrastova lužnjaka, za đake Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ iz Kupinova, u Obedskoj bari je organizovan i niz drugih aktivnosti. Društveno odgovorna kompanija „Sport Vision“, koja u ponudi ima i proizvode od recikliranog materijala, obezbedila je za đake vaučere.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine, Vojvodinašume


reklama