Za zdravo srce i miran san – valerijana

115

Svedoci strašnog bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu pričali su da je ceo grad u to vreme mirisao na valerijanu. Tinktura ove biljke vekovima se upotrebljava kao dobar i efikasan lek za smirenje, protiv napetosti, stresa i nesanice. Ova biljka uspešno je prošla test vremena. Savremena nauka dokazala je njenu efikasnost i, što je veoma važno, bezbednost korišćenja ove biljke u borbi protiv stresa – bolesti vremena u kom živimo.

Valerijana, ili odoljen, se u našem narodu zove još i macina trava. Mačke neobično vole njen miris i u stanju su da satima sede pored fioka u kojima se čuva rizom valerijane. Interesantna istraživanja pokazala su da muškarci i psi ne vole nje miris, dok ga žene (baš kao mačke) vole. Taj neobični miris valerijane potiče od etarskog ulja koje sadrži monoterpene (uglavnom borneol) i seskviterpene. Pored etarskog ulja valerijana sadrži i iridoidna jedinjenja (valopterijate). Ispitivanjem ovih aktivnih supstanci došlo se do zaključka da kada su uzeta pojedinačno imaju deleko manji efekat nego kada se uzmu u kombinaciji u kojoj se nalaze u biljci. Dakle, uvek je bolje upotrebiti čaj ili tinkturu valerijane.

Čaj i tinktura se prave od rizoma i korenja valerijane koje je najbolje koristit sveže ili veoma pažljivo osušene na promajnom mestu. Koren valerijane gubi efikasnost ako je izložen temperaturi višoj od 40 stepeni ili velikoj vlažnosti.

Tinktura valerijane pomaže kod poremećaja sna, mada bi trebalo reći da je potrebno određeno vreme da se njen efekat primeti (poboljšanje nastaje obično posle nedelju dana). Tinktura valerijane dobar je lek i protiv nervoze, napetosti i anksioznosti kada se kombinuje sa matičnjakom i kantarionom. Ako se odlučite da napravite čaj za miran san od valerijane, dobro je da je pomešate sa šišarkama hmelja i mirođijom. Valerijana ne izaziva naviku ni kada se upotrebljava duže vreme. Neželjene pojave su veoma retke, pa valerijana spada u red bezbednih biljaka. Ipak, ne preporučuje se deci mlađoj od 5 godina, trudnicama i dojiljama.

Pored blagotvornog delovanja na nervni sistem, valerijana odlično odgovara i osobama sa srčanim smetnjama, posebno onima koji pate od angine pektoris. Za sve koji imaju taj problem preporučuje se mešavina valerijana, angelike, morača i gloga. Odoljen su kao lek za srce koristili još Rimljani. Ova biljka može se pronaći u biljnim mešavinama za snižavanje krvnog pritiska, povećavanje protoka krvi do srca i poboljšavanje sposobnosti srca da pumpa krv.

Valerijana se upotrebljava i kao biljni lek za PMS, bolne i neredovne mesnstruacije, posebno ako je stres bio jedan od razloga za izostanak ciklusa. Valerijana se koristi i kod poremećaja u ishrani psihofizičkog porekla: anoreksije i bulimuije, naravno kao dodatna terapija.

Drugo ime za valerijanu u narodu je odoljen. Ovo ime otkriva magijske moći koje se pripisuju ovoj biljci koja raste na senovitim vlažnim mestima. Mnoge majke i žene ušivale su svojim sinovima i muževima koren odoljena u vojničke uniforme kako bi na frontu odoleli neprijatelju i bezbedno se vratili kući.

Takođe, veruje se da onaj ko nosi sa sobom koren odoljena odoleva urokljivim pogledima i zlim mislima.

RECEPTI

Tinktura valerijane

50 g suvog rizoma valerijane (Valeriana officinalis) stavite u čistu suvu teglu i prelijte sa 300 ml 70% alkohola ili jake rakije. Zatvorite teglu i dobro promućkajte. Čuvajte na tamnom i prohladnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Posle tog perioda pažljivo odlijte tečnost iz tegle, ostavite da se slegne, pa procedite kroz čistu gazu. Čuvajte u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla. Kod nervoze pijte po dvadeset kapi 3 puta na dan pola sata pre jela. Za miran san pola sata pre spavanja popijte 30 kapi tinkture sa malo vode. Nemojte jesti barem dva sata pre spavanja (najbolje da večera bude lagan obrok bogat ugljenim hidratima).

Čajna mešavina za regulisanje srčanog ritma i protiv angine pektoris

Sastojci: valerijana 100 g, angelika 100 g, morač 50 g, hajdučka trava 50 g, matičnjak 50 g, glog 50 g

Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smese preliti sa 600 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i podeliti u tri doze. Piti pola sata pre jela nezaslađeno.

Čajna mešavina za anoreksiju

Sastojci: valerijana 100 g, hmelj 100 g, matičnjak 100 g, vranilovka 50 g, list oraha 50 g

Priprema: Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smese preliti sa 600 ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i podeliti u tri doze. Piti pola sata pre jela nezaslađeno.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga bilja

Foto: Envato, Pixabay


reklama