Zabranjen uvoz 1.000 kilograma semena graška u Republiku Srpsku

19

Republička fitosanitarna inspekcija RS zabranila je uvoz 1.000 kilograma semena graška poreklom iz Mađarske jer je laboratorijskom analizom utvrđeno da nije zadovoljavajućeg kvaliteta.

Iz Inspektorata Srpske su saopštili da je uvozniku izdat nalog da izvrši povrat ili uništavanje navedenog semena.

U saopštenju su naveli da je u okviru kontrole uvoza ovog semena nadležni fitosanitarni inspektor izvršio pregled pošiljke, dokumentacije koja je prati, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

– Na osnovu dostavljenog izveštaja o laboratorijskoj analizi, izdatog od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, utvrđeno je da seme graška ne odgovara propisanim normama kvaliteta u pogledu klijavosti – pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata su naveli da je kvalitet semena koje se uvozi u Republiku Srpsku predmet kontinuirane kontrole Republičke fitosanitarne inspekcije, što je od ključnog značaja s obzirom na početak prolećne setvene sezone.

Kvalitet semena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa.

Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da bude osiguran kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Srpskoj, a aktivnostima i merama u nadležnosti ovog organa obezbedi podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama