Zahvaljujući vetrogeneratorima, Banat sve više liči na Holandiju

32

U južnom Banatu, gde vetrovi duvaju gotovo svih 365 dana, za dve do tri godine trebalo bi da bude podignuto ukupno 186 vetrogeneratora.

Iz njih će se „zelenom energijom“ snabdevati oko 200.000 domaćinstava. Vrednost tih investicija je skoro milijardu evra, što predstavlja jedno od najvećih ulaganja u Srbiji, pišu „Večernje novosti“.

Vetroparkove grade investitori iz Abu Dabija, Italije, Belgije i Holandije, koji su posle opsežnih merenja, započetih pre deset godina, utvrdili da je taj region najpovoljniji za ulaganja. Prvi ekološki kilovati električne energije odatle su počeli da se distribuiraju putem EMS pre dve godine, kada je italijanska „Fintel energia“ pustila u rad dve turbine u selu Izbište, kod Vršca. Ista firma tamo sada gradi vetropark „Košava“ sa 20 turbina, čija je vrednost 120 miliona evra.

U Alibunaru od lane rade četiri turbine koje je belgijska firma „Elicio“ podigla tik uz međunarodni put Beograd — Vršac — Temišvar. Za septembar je najavljeno puštanje u rad još 21 turbine istog investitora. Uskoro bi i belgijsko-holandska kompanija „WindVision“ trebalo da počne podizanje 58 turbina, a „Balkan elektrik“ pet. U susednoj opštini Kovin, Arapi uveliko dižu vetropark „Čibuk 1“, sa predviđenih 57 turbina koje će koštati 290 miliona evra.

Izvor: novosti.rs

Foto: Elicio


reklama