Zaključeni prvi kupoprodajni ugovori za kukuruz novog roda

19

Prvi ugovor za kukuruz novog roda, rast cena uljarica i pad cene pšenice, obeležili su proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu.

Ukupan promet u nedelji za nama na Produktnoj berzi iznosio je 2.005 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 80.250.650,00 dinara.

Žetva ranih hibrida kukuruza počela je na pojedinim lokacijama i rod 2021. godine se pojavio u ponudi od 24,00 dinara do 25,20 din/kg bez PDV-a. Prvi kupoprodajni ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 24,00 din/kg bez PDV-a za promptnu isporuku, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne godine, gde je trgovanje novim rodom počelo sredinom avgusta, usled malih zaliha na tržištu i nedostatku ponude, početak ovogodišnje žetve kreće u optimalnom roku. Statistički, kad se uporede cene sa istim periodom prošle godine (19,50 din/kg bez PDV-a), cena ove žitarice je viša za 23,08%.

Protekle nedelje, ponuda starog roda je izostala preko Produktne berze, što je neuobičajeno. Konstatuje se da je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice.

Cena soje roda 2021. godine imala je uzlazni trend. Berzanski ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 69,00 do 71,00 din/kg bez PDV-a, sa tendencijom rasta cene. Razlog leži u slaboj ponudi, malo je operativne robe zbog uzdržanosti prodavaca. Tražnja je intenzivnija za razliku od prethodnog perioda kada je tržište bilo dosta mirnije. Ponderisana cena je iznosila 70,00 din/kg bez PDV-a (77,00 din/kg sa PDV-om).

Žetva suncokreta privodi se kraju. Usled pojačane potražnje došlo je do rasta cene. Trgovanje na paritetu FCA je bilo na cenovnom nivou od 57,80 do 58,00 din/kg bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 58,30 din/kg bez PDV-a. S obzirom na rast cena na stranim tržištima, cena ove uljarice se kreće u pozitivnom smeru.

Ponderisane cene suncokreta u prethodne tri godine

Pšenica drugu nedelju za redom beleži stabilan cenovni nivo. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju, a trgovanje je bilo u cenovnom rasponu od 25,60 din/kg do 25,90 din/kg sa klauzulom “gratis lager“ septembar/oktobar. U strukturi kupaca dominiraju izvoznici i trgovci, dok tražnje od strane domaćih prerađivača nije bilo. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 25,81 din/kg bez PDV-a (28,39 sa PDV-om), što je za 0,76% niže u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Sojinom sačmom sa 44% proteina se trgovalo po ceni od 72,00 din/kg bez PDV-a.

Foto: Pexels, Unsplash


reklama