Poreklom iz Istočne Afrike, zamija (Zamioculcas zamiifolia) ubraja se u sukulente, a kod nas se najčešće gaji kao sobna biljka.

Zamija raste iz gomolja, rizoma, iz kojeg izbijaju listovi dužine do jednog metra i tako formiraju manji žbun. Listovi su tamnozeleni, sjajni, na prvi pogled deluju kao da su veštački. Biljka je dekorativna i često se koristi za uređenje enterijera.

Zahteva veoma malo pažnje ili, kako kažu, „što je manje gledaš to će ona bolje rasti“.

Vrlo je bitno znati da biljka ne podnosi vlažnu zemlju. S obzirom na to da se u zemlji nalazi rizom, u kojem biljka akumulira potrebnu količinu vode, zalivanje se vrši jednom mesečno, nikako češće. Između zalivanja zemlja bi trebalo dobro da se prosuši.

Ukoliko listovi naglo počinju da žute, prvo obratite pažnju na zalivanje kao i da li je rizom počeo da truli usled prevelike vlage. Drugi razlog jeste prevelika svetlost kojoj je biljka izložena.

Zemlja u kojoj je posađena zamija trebalo bi da bude slična onoj za kaktuse i sukulente. Bitno je da bude porozna, odnosno, da brzo gubi vlagu.

Zamiji prijaju male saksije u kojima će se koren „gužvati“. Ne zahteva direktnu sunčanu svetlost, baš suprotno, bolje će napredovati u poluhladovini ili totalnom hladu sa malo dnevne svetlosti.

Minimalna temperatura koju biljka podnosi je 15 stepeni. Tokom leta može stajati napolju, dobro zaklonjena od sunca, mada može tokom cele godine biti u zatvorenom. Po dolasku hladnog vremena, biljku bi na vreme trebalo uneti u grejanu prostoriju. Idealna temperatura je 20-25 stepeni.

Tokom leta, biljka iz rizoma izbacuje nove grane, odnosno listove. U zimskom periodu, kad je u zatvorenom, znatno će usporiti rast. U sobni uslovima cveta dosta retko, samo starije biljke.

Razmnožava se na više načina. Prvi, najlakši i najbezbolniji je putem listića. Sa grane se otkine listić i jednostavno pobode u zemlju. Vremenom, listić će se osušiti, a u zemlji će se stvoriti mali rizom iz kojeg će početi da izbijaju listovi (proces dobijanja novog rizoma traje po nekoliko meseci). Drugi način jeste deljenjem rizoma, a treći, koji se najmanje preporučuje, jeste ožiljavanje grana. Biljku moramo „osakatiti“, odseći granu koju je potom potrebno staviti u posudu sa vodom. Ubrzo će se formirati koren. Ovaj vid razmnožavanja ne bi trebalo praktikovati jer se lako može desiti da grana u vodi istruli. Taođe, vodite računa odakle odsecate granu kako biljka posle toga ne bi izgledala ružno i ofucano.

Prema feng šui filozofiji, zamija donosi novac u dom. Takođe je bitno napomenuti da je biljka jako otrovna i posle kontakta sa njom potrebno je oprati ruke.

Foto: Free Images