Zaštita cveća i povrća od sunca

157

Svedoci smo klimatskih promena i sve toplijih leta, na šta stalno upozoravaju meteorolozi, te se zato mora povesti računa i naći rešenje da se svi usevi zaštite od visokih dnevnih temperatura.

Problemi se javljaju i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, najčešće u vidu ožegotina, crnih fleka, a često može doći i do propadanja biljaka. Visoke temperature narušavaju procese u samoj biljci, a takve jedinka zaostaju i daju manje prinose.

Sa velikim uspehom sve veći broj povrtara i cvećara štiti svoje kulture od visokih temperatura postavljajući zaštitne mreže, navodnjavanjem ili krečenjem – beljenjem folija u zaštićenom prostoru.

Navodnjavanje ima za cilj da osveži biljke, temperatura se snižava isparavanjem kapljica vode sa lišća, a zatim i isparavanjem vode iz zemljišta.

U poslednjih nekoliko godina zaštitne mreže su zauzele značajno mesto u povrtarskoj proizvodnji jer uspešno štite biljke od visokih temperatura, a i od vremenskih nepogoda – grada koji je sve učestaliji na teritoriji Srbije. Na našem tržištu možemo naći veliki broj različitih zaštitnih mreža izrađenih od polietilena, prekrivene AL- prevlakom, koje se najčešće razlikuju po gustini, strukturi i boji.

Zaštitne mreže naći će sve širu primenu u savremenoj proizvodnji povrća jer imaju odličan efekat pošto Al-ekran leti ne dozvoljava stvaranje difuzne svetlosti – nepoželjno zagrevanje, a tokom zime utiču na povećanje temperature vazduha, što je značajno za zaštićeni prostor.

Izvor: dipl. inž. Dragan Mijušković, PSSS Jagodina

Foto: Free Images


reklama