Zaštita od insekata u stočarskim objektima

155

U toku letnjeg perioda insekti su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uslovi u takvom okruženju pogoduju.

Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i pogodna temperatura su odlični uslovi za razvoj insekata, a pre svega muva. Bez obzira o kakvoj vrsti se radi, njihovo prisusvo u stajama je vrlo štetno. Neophodno je pristupiti potpunom uništavaju ili smanjuju njihovog broja na prihvatljiv nivo.

Takođe, trebalo bi preduzeti sve mere kako bi se sprečio ulazak u objekte i onemogućilo razmnožavanje insekata u okolini objekta podizanjem nivoa higijene mesta koja su podesna za njihov razvoj, pre svega uklanjanjem ostataka hrane.

Najbolji način uništavanja insekata je hemijskim tretmanom. Trebalo bi voditi računa o upotrebi insekticida koji su otrovni za ljude i životinje. Potrebno je da njihova upotreba bude pod nadzorom i uputstvom stručnjaka za dezinsekciju. Sredstva bi trebalo da imaju dozvolu za upotrebu u stočarstvu. Nepravilno korišćenje sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mleku.

Takođe, na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko postaviti zaštitne mreže kako bi sprečili ulazak insekata.

Izvor: dipl. ing. Dragan Gunjak, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama