Zaštita kajsije od patogena i mraza

772

Na području Srbije proizvodni zasadi kajsija se nalaze u fazi od bubrenja pupoljaka do početka cvetanja, a u periodu cvetanja može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke vlažnosti na temperaturama od 5 do 25 stepeni. Posle ostvarene infekcije nemoguće je sprečiti dalji razvoj gljive, pa su zato u cilju suzbijanja ovog patogena ključne preventivne mere zaštite.

Padavine koje se najavljuju u noći između petka i subote, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija ovim patogenom.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada kajsije u cilju utvrđivanja faza razvoja. Ukoliko se registruje faza početka cvetanja, pred najavljene padavine, preporučuje se primena registrovanog fungicida: Atlas (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 – 1 kg/ha.

Prilikom primene fungicida trebalo bi se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača.

Takođe narednih dana se očekuje period sa višim dnevnim i nižim noćnim temperaturama, a moguća je i pojava mraza. Kajsija je najosetljivija na mraz u periodu pred cvetanje i u fazi cvetanja. Zatvoreni cvetovi kajsije izmrzavaju na temperaturi -3 do -4°C, otvoreni cvetovi izmrzavaju na -2 do -3°C, a mladi plodići na –1 do -2,5°C. Prolećni mrazevi su najznačajniji faktor neredovne rodnosti kajsije. Kao preventivna mera, kojom se podstiče imunitet kajsije kod stresnih situacija, kao što je mraz, preporučuje se primena biostimulatora, neposredno pred najavu mraza i neposredno posle mraza: Aleox (a.m.dihidrokvercetin), 2-2,5 dl/ha ili Epin extra (a.m.epibrasinolid), 150 ml/ha.

Foto: PIS


reklama