Zaštita pčela tokom cvetanja

769

Sa početkom cvetanja voćarskih i ratarskih kultura počinje da raste i strah da li će pčele to preživeti.

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja je nezamisliva bez pesticida, što često, zbog neadekvatne primene, ima štetne posledice po zdravlje ljudi, bezbednost poljoprivrednih proizvoda i životnu sredinu.

U toku vegetacije, naročito tokom faze cvetanja, najugroženije su pčele. To su glavni oprašivači biljaka, a svaki treći zalogaj koji pojedemo je nastao zahvaljujući njima. Vredan podatak je da tokom dana jedna pčela obiđe i opraši više od 1.000 cvetova.

Da bismo sačuvali ove vredne polinatore, primena pesticida mora biti u skladu sa uputstvom na etiketi. Trebalo bi slediti preporuke koje ukazuju na smanjenje opasnosti za pčele i druge oprašivače. Takođe, ukoliko su u zasadu u kome se planira primena insekticida prisutni korovi u cvetanju, neophodno je njihovo suzbijanje. Važno je znati da se insekticidi primenjuju u jutarnjim ili večernjim satima, kad je smanjena aktivnost pčela.

Insekticidi se koriste kad je vetar male brzine, kako bi se sprečilo zanošenje na susedne useve ili korove koji cvetaju. Trebalo bi imati na umu da se insekticidi ne primenjuju ukoliko se prognoziraju niske temperature ili rosa, jer u ovakvim uslovima ostaci pesticida ostaju toksični za pčele duži period.

Voćari su pre primene insekticida dužni da obaveste o tome lokalne pčelare, jer se može desiti da u blizini parcele koja se tretira, a koja nije u fazi cvetanja, nalaze košnice i drugi usevi koji cvetaju.

Preventivna zaštita voćaka u fazi cvetanja se sprovodi isključivo primenom fungicida koji nisu opasni za pčele, ali je svakako preporuka da je potrebno voditi računa o vremenu kada se rade hemijski tretmani pre podne ili kasno po podne kada je aktivnost pčela svedena na minimum.

Trebalo bi naglasiti da koliko god da su sredstva protiv biljnih bolesti (fungicidi) malo opasni za pčele, toliko su sredstva za suzbijanje insekata (insekticidi) veoma štetna za pčele i mogu izazvati pomor.

Za fizičko ili pravno lice, za koje se utvrdi da je tretiranjem insekticidima u vreme cvetanja biljaka izazvalo uginuće pčela, propisane su novčane kazne, a iznosi se kreću u različitim intervalima:
– za fizičko lice od 35.000 do 50.000 dinara
– za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara
– za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Izvor: Poljoprivrednik/dipl. inž. Slađana Gavrilović, PSSS Valjevo

Foto: Free Images, Pixabay


reklama