Zaštita životne sredine ključna i za privredu

28

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prisustvovala je u Privrednoj komori Srbije prezentaciji o upravljanju industrijskim otpadom, recikliranju i dobijanju nove energije.

Mihajlović je naglasila da nema razvoja privrede i rasta BDP-a ako konkurentnost preduzeća nije na višem nivou, kao i da ništa što država donosi od zakona, strategija i planova ne može da funkcioniše ukoliko nije u najtešnjoj vezi sa privrednicima.

– Važna stvar koja se menja u Srbiji jeste i to da energetika i zaštita životne sredine ne mogu više jedna bez druge kako bismo konkurentnost podigli na viši nivo – rekla je potpredsednica Vlade i dodala da će Ministarstvo energetike uraditi sve iz svoje nadležnosti po pitanju zakona i dokumenata:

– Hoćemo da imamo klimatski neutralan razvoj i da, zajedno sa privredom, radimo dalje u procesu dekarbonizacije, zaštite životne sredine i povećanju konkurentnosti. Cilj je da više koristimo otpad u proizvodnji energije.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović navela je da će to ministarstvo učiniti sve što je potrebno kako bi se unapredilo rešavanje problema upravljanja otpada u Srbiji.

– Kapaciteti na deponijama će se značajno dovesti pod kontrolu uvođenjem alternativnih goriva, a svaki vid sugestije u rešavanju najvećih problema rado ćemo prihvatiti – rekla je ona.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac rekao je da je cilj prezentacije unapređenje ove oblasti koja ima ogroman potencijal, ali je on nedovoljno iskorišćen.

Direktor kompanije „Lafarž Srbija” Dimitrije Knjeginjić naglasio je da je za privredu ova tema od ključnog značaja, napomenuvši da su konkurentnost i održivost dva najvažnija segmenta svake kompanije.

On je istakao da se obaveze koje je „Lafarž“ preuzeo odnose na drastično smanjenje CO₂, čega nema bez uvođenja kvalitetnog alternativnog goriva.

Foto: vlada.rs, Pixabay


reklama